Новини
23 Квітня 2020
1 047

Ізраїльські винахідники розробили апарат ШВЛ дешевше $500

За словами розробників, пристроєм зацікавились “від Аляски до України”

Фото: Xiong Qi/AP

Команда ізраїльських винахідників розробляє апарат штучної вентиляції легенів (ШВЛ) вартістю нижче $500, який можна зібрати з підручних засобів — наприклад, з використанням автомобільних деталей. Викладені у відкритий доступ креслення зацікавили багатьох користувачів, повідомляє Bloomberg.

Агенція підкреслює, що в умовах дефіциту подібних пристроїв цей проект може врятувати життя пацієнтам з коронавірусом.

Апарат AmboVent — це механічна рука, яка стискає мішок Амбу — ручний пристрій для вентиляції легенів, який зазвичай використовується екстреними службами.

“Перевага AmboVent в тому, що апарат збирається з деталей, які легко знайти”, — заявив агенції парамедік з Детройта Ессен Девіс. При складанні апарату можна використовувати, наприклад, мотор для автомобільних двірників.

Очолює команду Давид Алькахер — технолог із ВПС Ізраїлю. У керівництві проектом також беруть участь підприємець Ейтан Елірам і парамедік ізраїльської служби швидкої допомоги Юваль Еран.

“Ми поспішаємо. “Корона” дечому нас навчила — потрібно діяти швидко. Для лікарень розробка — це “план Б” на випадок, якщо у вас закінчилися всі апарати за $40 тис.”, — зазначив Елірам.

На початку квітня команда Алькахера опублікувала інформацію про модель AmboVent-1690-10 на сайті GitHub, дозволивши всім охочим запозичити ідею і працювати над нею.

Зараз винахідники займаються 20 прототипами при бюджеті в $200 тис. і планують розіслати їх у різні країни світу, де місцеві розробники будуть домагатися дозволу від регуляторів.

“Креслення AmboVent були завантажені понад 40 тис. раз, і близько 300 команд “від Аляски до України” проявили інтерес до винаходу”, — розповів агенції Елірам.

У неділю винахідники зареєстрували в Ізраїлі некомерційну організацію і тепер працюють над кампанією зі збору коштів на сайті CauseMatch, щоб оплатити роботу постійних співробітників.

Робота над AmboVent ведеться у взаємодії з First — некомерційною організацією, яка навчає дітей основам робототехніки. Команду також підтримують ізраїльська служба швидкої допомоги та ще близько 40 партнерів, в тому числі медичний центр імені Сураскі в Тель-Авіві та медичний центр “Хадасса” в Єрусалимі.

Щоб працювати ефективно, апарати ШВЛ повинні вимірювати вологість, температуру повітря і тиск. “Чи встигнемо ми зробити все вчасно і допомогти великій кількості людей — це питання на мільйон доларів”, — заявив Девіс.

Питання про те, чи отримає апарат схвалення регуляторів, також залишається відкритим. Поки його тестування проводилося тільки на свині. Сумніви в доцільності проекту висловив, наприклад, глава Philips Франс ван Хаутен.

“Важко уявити, що всі ці ініціативи завершаться створенням апарату ШВЛ для реанімації, які буде схвалено регуляторами, і вони безпечні у використанні”, — прокоментував він.

Глава Philips зазначив, що при роботі створених його компанією апаратів використовується більше мільйона рядків програмного коду. За інформацією агенції, в розробку апаратів Philips інвестує понад €100 млн для створення п’яти додаткових виробничих ліній.

AmboVent також використовує високі технології, а саме розумну карту, яка дозволяє програмістам регулювати швидкість їх роботи. Через додаток до неї також можна підключити смартфони, щоб лікарі могли швидко визначати, якому пацієнтові більше інших потрібна допомога.

“Може апарат не виглядає так само красиво. Але зараз, в скрутну хвилину, це найкраще з того, що у нас є”, — заявив Девіс агенції.

Як відомо, компанія Meest China, яка займається постачанням з Китаю в Україну, Росію та Узбекистан, з 22 квітня зупинила відправку товарів медичного призначення поштовими посилками авіа та залізничним сполученням.

Нагадаємо також, міністерство охорони здоров’я та соціальних служб США уклало контракт з автовиробником General Motors на виробництво 30 тис. апаратів штучної вентиляції легенів. Сума контракту складе $489,4 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram