Новини
29 Травня 2021
695

Іран заборонив майнінг криптовалюти через брак електроенергії

На частку країни припадає 4,5% від світового обсягу видобутку

Президент Ірану Хасан Роухані заборонив майнінг криптовалюти до 22 вересня. Політик зазначив, що 85% майнерів на території країни працюють без відповідної ліцензії, повідомляє Reuters.

Причиною заборони на видобуток криптовалюти стала катастрофічна ситуація з електроенергією. Через посуху, що заважає роботі місцевих гідроелектростанцій, декілька великих іранських міст вже залишалися без електрики.

За даними аналітичної компанії Elliptic, на частку Ірану припадає 4,5% від світового обсягу майнінгу. Це дозволяє Ірану щорічно заробляти близько $1 млрд, що частково компенсує наслідки американських санкцій для економіки країни.

Майнери з ліцензією повинні оплачувати електроенергію за вищим тарифом і продавати добуті біткоїни ЦБ Ірану. Але, за оцінками уряду, 85% майнінгу в країні ведеться незаконно. “Нерідко обладнання встановлюється в мечетях, які не платять за електрику”, — додає видання.

Щоб розв’язати проблему незаконного видобутку криптовалюти, на початку 2021 року уряд вже проводив кампанію, у межах якої за один день вилучили 45 тис. пристроїв для майнінгу. Вони були підключені до мережі держкомпанії Tanavir і незаконно користувалися електроенергією, що субсидується.

Раніше Investory News писали, що до 2024 року майнінг біткоїнів у Китаї викличе гігантські викиди вуглецю. Станом на квітень 2020 року на КНР припадало 78,89% глобальних операцій з блокчейном.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram