Новини
27 Травня 2019
1 187

Індекс споживчої довіри серед українців знизився

У першому кварталі 2019 року ціни на комунальні послуги турбували українців більше, ніж війна

Фото: Pixabay

Після зростання в III кв 2018 року індекс споживчої довіри почав падати. Вже у I кв 2019 року показник досяг позначки 55 пунктів, що на 9 пунктів менше, ніж минулого року, про це йдеться у дослідженні глобальної споживчої довіри The Conference Board, підготованого в співпраці з Nielsen.

Також додається, що схожа ситуація прослідковується по всій Європі, де індекс також впав у порівнянні з минулим кварталом. Як зазначив гендиректор Nielsen в Україні та Білорусі Вайос Діморагас, на початку року українці вже традиційно демонструють нижчий рівень довіри, “і 2019 рік не став винятком”.

“Падіння індексу в Україні можна пояснити збільшенням цін на комунальні послуги, а також невизначеністю політичного середовища напередодні президентських виборів під час дослідження. Водночас, зменшення рівня довіри масово не вплинуло на стійкий ріст споживчих витрат і, як наслідок, ринок FMCG (товари повсякденного споживання) продовжує розвиватися з подвійним ефектом”, – зазначив він.

Індекс розраховується за трьома показниками: оцінка споживачами перспектив на ринку праці та рівень фінансового добробуту в найближчі 12 місяців і готовність витрачати гроші в даний момент.

Як зазначається, у I кв 2019 року ціни на комунальні послуги турбували українців більше, ніж війна (36% і 33% відповідно). “Темою здоров’я стурбовані 25% населення України, що на 2% більше у порівнянні з питанням цін на харчові продукти. Економіка замикає п’ятірку занепокоєнь українців з показником 17%”, – йдеться у дослідженні.

І додається, що газ і електроенергія (56%), одяг (54%) та продуктові бренди (48%) – топова трійка послуг, на яких найчастіше економлять українці. “Загальний показник по Україні тих, хто змушений економити, складає 70%”, – відмітили у The Conference Board.

Нагадаємо, за індексом щастя (World Happiness Report) Україна у 2018 році посіла 138 місце з 156 країн. Після нашої країни в рейтингу лише найбідніші країни Середньої Африки, Азії та Близького Сходу, що знаходяться у стані війни або жорстокої диктатури.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram