Новини
20 Листопада 2020
705

Грузія знайшла спосіб залучення іноземних інвесторів

Основна мета — працевлаштування, навчання та перепідготовка місцевих кадрів

Фото: VOA

Уряд Грузії ухвалив рішення запустити новий механізм підтримки інвестиційних проектів, що передбачає матеріальне стимулювання компаній з іноземним капіталом, пише Інтерфакс.

“Якщо іноземна компанія інвестує в Грузії не менше 10 млн ларі та працевлаштує не менше 150 осіб, то уряд виділить їй грант у розмірі 1 млн ларі (понад $300 тис.)”, — розповіла міністр економіки та сталого розвитку Грузії Натія Турнаво.

При цьому вона зазначила, що дана програма стосується компаній з іноземним капіталом, які мають намір відкрити в Грузії нові виробництва або перенести сюди свої підприємства з інших країн.

За словами міністра, основною метою програми, в першу чергу, є працевлаштування, навчання та перепідготовка місцевих кадрів, оскільки нестача кваліфікованих кадрів є однією з проблем, яку називають іноземні інвестори.

Уряд розраховує залучити інвестиції в такі галузі, як переробна промисловість, електроніка, виробництво транспортних засобів та їх запчастин, машинобудування, логістика та складське господарство, ремонт і техобслуговування літаків тощо.

“Це ті галузі, де ми будемо створювати нові робочі місця шляхом залучення іноземних інвесторів. Звичайно, грант в 1 млн ларі — це додатковий компонент, який буде працювати позитивно в контексті привабливого інвестиційного середовища, що містить безліч інших складових, таких, як низькі податки, прозорі процедури та інше”, — підкреслила Турнаво.

Як відомо, в січні-червні 2020 р. в економіку Грузії було вкладено $409,6 млн прямих іноземних інвестицій, що на 25,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У 2019 р. обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку Грузії збільшився на 0,3% у порівнянні з попереднім роком — до $1 млрд 310,8 млн (7,4% ВВП).

Нагадаємо, влада Греції придумала спосіб поправити стан власної економіки та заробити на пандемії коронавірусу, через яку працівники по всьому світу переходять на віддаленку. Йдеться про податкову знижку в розмірі 50% на дохід “цифровим мігрантам”.

А от агенція Helsinki Business Hub запропонувала фахівцям IT-індустрії з США та інших країн стати учасниками програми 90-Day Finn. Ідея проекту — посилити технологічний сектор Фінляндії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram