Бiзнес
25 Вересня 2019
940

Готовність №1: Як керуючі грошима найбагатших людей світу готуються до кризи

Понад 40% опитаних бачать у кризі 2020 нові можливості для інвестицій і збираються ними скористатися

Фото: Depositphotos

55% сімейних офісів (family office), що керують активами заможних людей, очікують рецесію. За їхніми прогнозами, спад на світових фінансових ринках почнеться до кінця 2020 року. Такі результати опитування оприлюднили у звіті Global Family Office Report 2019 швейцарський банк UBS і дослідницька компанія Campden Wealth.

У ході дослідження було опитано керівників 360 сімейних офісів по всьому світу, під керівництвом яких у середньому знаходяться активи вартістю $917 млн. Опитування проводилося протягом першого півріччя 2019 року.

Перші приготування

45% сімейних офісів вже почали готуватися до кризи і коригувати свої інвестиційні стратегії, щоб зменшити можливі втрати. Втім, 42% респондентів бачать в кризі, що насувається, нові можливості для інвестицій і збираються ними скористатися, збільшуючи для цього запаси коштів. Кожен п’ятий (22%) скорочує залучення позикових коштів.


•••

Середня дохідність інвестицій за 12-місячний період становила 5,4%

•••


За останні 12 місяців опитані сімейні офіси отримали середню прибутковість на свої інвестиції в розмірі 5,4%. Серед однієї з причин цього — розчарування результатами інвестицій в публічні компанії. Вкладення в акції в розвинених країнах в середньому показали прибутковість у 2,1%, що на 5,2 п.п. нижче очікувань. Прибутковість по акціях компаній ринків, що розвиваються, виявилася негативною (-1,1%) — на 10% нижчими за прогнози.

Кращий результат (+16%) показали прямі інвестиції в непублічні компанії та інші активи, що не торгуються на біржі. Майже 40% респондентів збираються збільшити частку цих інвестицій у своїх портфелях вже в наступному році. Вкладення в такі активи через фонди принесли 11% (збільшувати частку в портфелі збираються 28% респондентів).

Нерухомість принесла в середньому 9,4%, і сімейні офіси вже збільшили її частку в портфелях до 17%

Нерухомість принесла в середньому 9,4%, в результаті чого сімейні офіси вже збільшили її частку в портфелях — в середньому на 2,1 п.п., до 17%. І далі нарощуватимуть інвестиції в нерухомість 16% опитаних. 12% респондентів заявили, що збираються збільшити частку золота в портфелі в наступному році.

Вкладення в нерухомість та приватний акціонерний капітал показали прибутковість вище очікувань, тому сімейні офіси прагнуть збільшити їх частки в портфелях, зазначає керівник Global Family Office Group UBS Сара Феррарі. “Сімейні офіси стурбовані невизначеністю на фінансових ринках, але як і раніше вважають, що довгострокові інвестиції можуть забезпечити високу прибутковість”, — сказала вона.


•••

На прямі інвестиції, інвестиції в хедж-фонди та нерухомість вже припадає близько 40% середнього портфеля сімейних офісів — значно більше, ніж у державних пенсійних фондів

•••


В свою чергу керівник досліджень в Campden Wealth Ребека Гуч відмітила, що “через геополітичну напруженість сімейні офіси стають обережними. Широко поширена думка, що ми наближаємося до кінця поточного ринкового циклу. Середній сімейний офіс не змінює свій портфель кардинально, але багато хто нарощує грошові запаси й скорочує вкладення в очікуванні спаду”.

Серед негативних геополітичних чинників учасники дослідження назвали Brexit (63% вважають, що він негативно позначиться на інвестиційній привабливості Великобританії). 90% опитаних згадали торговельну війну США і Китаю.

✔️ 84% вважають, що популізм не зникне до 2020 року.
✔️ 87% вважають, що штучний інтелект стане наступною найбільшою руйнівною силою у світовому бізнесі.
✔️ 57% думають, що технологія blockchain кардинально змінить спосіб інвестування у майбутнє.

Більшість респондентів очікують, що найбагатші сім’ї відіграватимуть все більш активну роль у розв’язанні глобальних проблем, таких як зміна клімату і економічна нерівність. Це підтверджує зростаюча популярність інвестицій в сталий розвиток — на них припадає 19% в середньому портфелі сімейного офісу, відзначається в дослідженні. При цьому очікується, що протягом наступних п’яти років ця частка зросте до 32%. І це не дивно, враховуючи, що 85% таких інвестицій виправдали або перевершили очікування.

Також помітним є й значне зростання планування спадкоємності. У 54% сімейних офісів зараз діє план правонаступництва, у порівнянні з 43% минулого року. Середній вік наступного покоління після спадкоємності становить 45 років.

Інвестиції в сталий розвиток або імпакт-інвестиції більше не вважається “побічним проєктом” або проявом турботи про наступне покоління, а стає пріоритетом для найбагатших сімей, підкреслила Сара Феррарі: “Сімейні офіси тепер визнають такі, продукти як повноцінні інвестиційні інструменти, які можуть приносити хорошу прибутковість”.

Раніше Investory News писали про те, хто керує грошима українських мільйонерів. Як вияснилось, більшість опитаних бізнесменів віддають перевагу самостійному розпорядженню своїми активами.

Також Investory News дізналися, у що вкладають кошти найвідоміші українські інвестори.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram