Бiзнес
21 Травня 2019
1 678

Свої люди: Хто керує грошима українських мільйонерів

Сімейні офіси, компанії з управління активами та інші стратегії керування статками заможних українців

Фото: Depositphotos

Кожна зміна влади в Україні супроводжується підвищеним попитом на послуги із захисту приватного капіталу. У 2014 році справа доходила до того, що заможні люди переписували на офшорні компанії навіть свої квартири, побоюючись втратити своє майно з різних причин.

Напередодні президентських виборів 2019 року українські мільйонери також активно цікавилися додатковими способами заощадження своїх українських активів, не знаючи, які зміни у фінансовій і податковій політиці можуть відбутися.

Раніше модель управління капіталом багатої сім’ї з України виглядала так: власний банк або керуюча компанія в Україні, або ж офшори і сімейні офіси за кордоном. Сьогодні ця модель змінилася, і всередині країни роль банку поступово переходить до сімейного офісу, який вирішує не тільки питання управління грошима, але і будь-які інші питання: вибір ВНЗ для дитини, купівля квитків та планування відпустки, контакти з приватними лікарями і т. д.

Але все ж таки більшість опитаних Investory News бізнесменів віддають перевагу самостійному розпорядженню своїми активами.

Сам собі керуючий
Бізнесмени, які накопичили статки у першому поколінні і досягли великих успіхів, продовжують самостійно управляти своїми статками. Борис Фуксман, якому в Україні належать готель Hilton і мережа кінотеатрів Cinema City, у недавньому ексклюзивному інтерв’ю Investory News зізнався, що всі рішення з інвестицій він приймає особисто. “Але рішення моє базується на рекомендаціях фахівців у різних областях”, – зазначив бізнесмен.

Майкл Дон — засновник USG Holding (мережі ресторанів “Сушія”, CityZen, ilMolino, ресторани Будинок №10, Buddha Bar та ін.) — питання збереження і примноження особистого капіталу вирішує самостійно. “Вважаю себе досить освіченою і з хорошим почуттям відповідальності за свої гроші. Купую акції банківського та ІТ-сектора на Нью-Йоркській біржі й нерухомість в Америці, Хорватії, Швейцарії”.

Cамостійно приймає рішення про управління своїми грошима й голова і засновник інвестиційної групи ТАСК Сергій Бродович. “Послугами банківських керуючих я не користуюся, бо втратив гроші в ряді банків. Я інвестую гроші в акції підприємств сфери енергетики, виробництва, IT. Також, у мене є акції українських емітентів, наприклад, по Центренерго я отримав хороший дохід у вигляді дивідендів”, — поділився пан Бродович.

Також самостійно приймає рішення про долю особистих грошей Олександр Кардаков, власник групи компаній “Октава Капітал”. Його керуюча компанія супроводжує всі інвестиційні рішення бізнесмена щодо бізнесу і активів. “У мене дві бізнес-освіти, плюс класична економічна. Отримуючи DBA, я проходив стажування в Цюриху, переповненому радниками й консультантами, які вчили мене секретам професії. Особисті кошти я витрачаю сам, а інвестиційні витрачаю по процедурі, прийнятій в управляючій компанії “Октава Капітал”, — розповів пан Кардаков.

Фото: Depositphotos

Надійно, як у банку?
Історія з особистим управлінням своїми грошима в Україні дуже добре ілюструвалося банківською системою. На початку 2010-х в країні було понад 100 малих банків (на 2011 рік 115 з усіх 175 банків України були малими).

Найбагатші сім’ї України або створювали/купували особисті банки, або об’єднувалися з іншими багатими сім’ями, щоб спільно володіти невеликими банками. Так вони відчували себе більш захищеними, не допускаючи сторонніх банкірів у свої особисті фінансові історії. Боялися вони й випадків рейдерства, коли через кредитування, пов’язані з банком особи могли забрати собі застави у вигляді працюючих підприємств. Цим пояснювалося велика кількість малих банків в Україні.

Під час фінансової чистки багато з цих установ були закриті. Восени 2017 року на фінансовому ринку працювало вже півсотні малих банків. Через політику держави щодо закриття банківських установ часто бізнесмени відмовлялися від чільної ролі банку в питаннях управління своїми станами. Належать кільком родинам банки закривалися, а їх власники втрачали як банки, так і частину своїх накопичень, розміщених на рахунках у своїх фінансових установах.

Відзначимо, що депозити в українських банках залишаються одними з найбільш дохідних і захищених інструментів. Адже аналогічні ставки за вкладами в Європі прагнуть до нуля. “До тих пір, поки прибутковість консервативних інструментів (з низьким рівнем ризику), таких як депозити й державні облігації, буде на 5% і більше перевищувати рівень інфляції, то вони будуть становити великий інтерес для локальних інвесторів. Для порівняння: станом на кінець 1 кварталу інфляція склала 8,6% рік до року, середня прибутковість ставок по депозитах для фізичних осіб на 12 місяців – 15,53%, а прибутковість річних ОВДП – 18,5% “, – поділився Григорій Овчаренко, керівник локальними активами групи ICU.

Трасти, family office, і їх ризики
Дуже популярним інструментом з управління капіталом є траст, в якому власник може прописати для керуючого — трасті — будь-які інструкції.

Необхідність керування власним капіталом призвела до того, що багато хто з українських бізнесменів створили свої компанії з управління активами. Наприклад, це TAS Asset Management, що входить до групи ТАС Сергія Тігіпко, або Сварог Ессет Менеджмент з орбіти Констянтина Григоришина. За межами України використання сімейних офісів і фінансових консультантів є навіть не багаторічної, а багатовіковою традицією”, — каже пан Овчаренко.

Однак, навіть в Великобританії роботою трастів далеко не завжди задоволені, бо ті володіють величезними повноваженнями, і в разі порушень довести їх неправоту дуже складно.

Один з відомих скандалів навколо трасті — управління СК “Лемма”, засновником якої був вбитий в 2015 році Сергій Чернишов. Його страхова компанія почала процедуру банкрутства через несумлінне управління з боку трасті. “Управління компанією місцевими та британськими директорами, схваленими Гібралтарським регулятором і знаходяться під його “пруденційним наглядом”, призвело до ліквідації компанії. З 2009 по 2011 рік “Лемма” демонструвала хороші звіти про роботу, а в 2012 році директори заявили про те, що в цих звітах не були показані основні збитки, і тому компанія терміново потребує додаткової капіталізації”, — розповідав Сергій Чернишов у 2014 році в інтерв’ю українському Forbes.


•••

В останні кілька років дуже актуальним інструментом для управління капіталом стає сімейний і мультисімейний офіси

•••


“Сімейний офіс дає великий перелік послуг, як консьєрж-сервіс: від спадкового планування і складання бухгалтерських звітів і т.д. І як інструмент всього цього сімейний офіс може створити або залучити трасті. Трасти ж — це конкретно створений інструмент управління активами, — пояснює різницю між трастом й сімейним офісом Ярослав Ломакін, власник Honest & Bright Ltd. — З моєї точки зору, траст має більш вузьку спеціалізацію. Сімейний офіс може створити кілька трастів або фондів для кожного члена сім’ї та керувати ними”.

Також не так давно в Україні з’явилися мультисімейні офіси, або multi-family office (MFO). Вони працюють як при керуючих і інвестиційних компаніях, так і при VIP-банкінгу українських банків з іноземним капіталом, а вартість їх послуг залежить від сім’ї й визначається індивідуально. Наприклад, сервіси MFO надає Capital Times Еріка Наймана.

“У заможних сімей завжди є довірені керуючі грошима, тому приватні family office прекрасно працюють. А ось multi-family office, які обслуговують групу сімей, це нове для України явище. Особливість family office в тому, що він не є посередником на ринку фінансових послуг, а представляє виключно інтереси власників, заможних сімей. Конфлікту інтересів у family office немає”, — говорить голова правління ПРАВЕКС БАНКу Тарас Кириченко.

“Завдання і цілі сімейного офісу — це збереження капіталу сім’ї, розподіл потоків між членами сім’ї й формування культури, кодексу і варіантів спадковості, які максимально захистять сімейний капітал і передати його наступним поколінням”, — розповів Ігор Левченко, начальник департаменту персональних банківських послуг UKRSIBBANK BNP Paribas Group.

Він наводить приклад роботи family office: “Батько сімейства “сколотив капітал”, що складається з активів в готівці, акціях компаній, нерухомості й так далі. Завдання сімейного банкіра — зрозуміти, як власник капіталу хоче передати свої активи у спадок, а також максимально захистити як фінансову сторону інвестицій від втрат, пов’язаних з кон’юнктурою ринку та фінансових тенденцій, так і юридично, від небажаних претензій третіх осіб, а також від майбутніх можливих претензій. Наприклад: син отримав спадок у вигляді частини управління в компанії, після вступлення до шлюбу може втратити частину капіталу або контроль над бізнесом в разі розлучення з дружиною”. Сімейний офіс при цьому допомагає структурувати операцію і вирішити цю задачу з управління капіталом.

Великим плюсом family office, на думку експертів, є їх 100%-а підпорядкованість заможній родині. Це значно мінімізує можливі ризики, пов’язані з управлінням статками.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram