Новини
6 Жовтня 2021
736

Голова профільної асоціації розповів про головні тренди в борошномельній галузі

Подорожчання природного газу практично не позначилося на виробництві борошна

Головними трендами роботи підприємств борошномельної галузі в нинішньому сезоні є крайня нерівномірність якості зерна в Україні, зниження експортної привабливості українського борошна через зміцнення гривні, і конкуренція з зернотрейдерами при високих початкових цінах на сировину, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на коментар директора асоціації “Борошномели України” Родіона Рибчинського.

“Дуже вплинула нерівномірна якість зерна по всій країні, пов’язана з погодно-кліматичними умовами в період дозрівання і збирання пшениці, дуже великий відсоток позакласної пшениці, істотне зниження обсягів пшениці другого і третього класу”, — зазначив директор асоціації.

Він також зазначив, що на інтерес імпортерів до виробленого в Україні борошна негативно вплинуло зміцнення гривні нинішнього сезону.

За даними Рибчинського, іншим трендом стали високі ціни на зерно і високий попит на нього на світових ринках.

“У нас зараз висока конкуренція за зерно безпосередньо з трейдерами. Це традиційна конкуренція, але цього року додалися ще високі початкові ціни на нього — тобто не було низького рівня цін для закупівель великих партій”, — підкреслив глава “Борошномели України”.

Рибчинський також уточнив, що подорожчання природного газу, листопадові ф’ючерси на який на біржі ICE Futures сьогодні досягли $1924 за 1 тис. м³, практично не позначилося на виробництві борошна, оскільки пшениця і ячмінь нинішнього врожаю були висушені ще до подорожчання газу нинішньої осені.

За його даними, ситуація, що склалася на ринку природного газу істотно здорожить сушку соняшника і кукурудзи, що прибирається зараз, особливо якщо найближчим часом підуть дощі.

“Якщо це підприємство, в якого є комплекс, пов’язаний з прийманням, сушкою і зберіганням зерна, тоді подорожчання газу сумарно буде позначатися — більша частина сушильних агрегатів працюють на природному газі. А на переробленні це ніяк не позначиться, оскільки млини не потребують опалення, оскільки в процесі переробки виділяється тепло, і при герметичності приміщення це тепло виділяється всередину”, — пояснив Рибчинський.

Як повідомлялося, з посиланням на дані Інформаційно-аналітичного порталу АПК України, Україна експортувала з початку 2021/2022 маркетингового року (МР, липень-червень) і станом на 24 вересня 2021 року 33,2 тис. т борошна (на 29,9% менше проти аналогічної дати 2020/2021 МР.

Як писали раніше Investory News, Україна і США працюють над відкриттям ринку США для української кукурудзи та пшениці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram