Новини
4 Червня 2021
863

Глобальні ціни на продукти здійснили найбільший стрибок за 10 років — і це ще не кінець

Продовольча інфляція найактивніше охопить Європу в другій половині року

У травні 2021 року щомісячний індекс цін, який розраховує Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, зріс на 40%. І це найбільше зростання з 2011-го, яке може бути сигналом, що спровокована пандемією коронавірусу інфляція тільки посилюється, повідомляє Financial Times.

Ціни змушені зростати, зокрема через щораз більші апетити Китаю на пшеницю та сою. Інший значний фактор — тяжка посуха в Бразилії, а також дедалі більший попит на рослинну олію для виготовлення біодизеля.

“Індекс від агенції ООН — важливий показник для сільськогосподарських товарів, якими торгують на міжнародному рівні. Нинішній стрибок зробив його найвищим з вересня 2011 року”, —  наголошує видання.

І додає, що зростання цін на світовому ринку ще більше посилить інфляцію цін на продукти у бідних країнах, залежних від імпорту основних товарів. У випадку багатих країн, вартість необроблених інгредієнтів становить лише частину від ціни, яку їхні жителі платять в супермаркетах чи ресторанах.

Однак зростання вартості сировини все одно впливає на вартість продуктів. І такі компанії, як Nestlé і Coca-Cola, вже оголосили, що збираються підвищити свої ціни. Економісти й аналітики застерігають, що відновлення роботи сфери громадського харчування лише підвищить тиск на ціни.

Як зазначив старший економіст FAO Абдолреза Аббассіан, скорочення походів у заклади харчування не було повністю компенсоване домашнім куховарством. “Але тепер люди знову починають ходити в ресторани. І ціни на продукти почнуть зростати”, — запевняє експерт.

Очікується, що найближчими місяцями ціни на продукти також зростатимуть й через витрати на зарплати, транспортування та доставку.

“Вартість транспортування збільшується через подорожчання нафти, а постачання перевантажене. Тож в системі існує великий тиск, який штовхає ціни вгору”, — зазначила Керолайн Бейн з Capital Economics.

У Великій Британії та Європі продовольча інфляція була відносно стриманою. Але британський роздрібний консорціум (British Retail Consortium) цього тижня застеріг, що ціни збільшаться в другій половині року.

“Проблема в тому, що пандемія зруйнувала ланцюги постачання, а це негативно вплинуло на виробництво й розподілення продуктів. У Південній Америці продовольча інфляція підскочила до 21%, в Африці й Південній Азії — до 12%, а в Океанії — до 8%. Ці регіони постраждали найбільше”, — йдеться у повідомленні.

Ще одним фактором, що сприяє росту цін — є погана погода в Бразилії, яка була великим експортером кукурудзи та сої, а також зростання попиту на соєву олію для біодизеля. “Китай продовжує купувати. Але посуха в Бразилії виявилася гіршою, ніж всі очікували. Тож залишається молитися, щоб погода в США була гарною”, — зазначив Аббассіан.

Про те, чому продовольча й сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй закликає Комісію ООН з народонаселення та розвитку до прийняття заходів, що сприяють відповідальному споживанню та виробництву можна прочитати в матеріалі Investory News “Світ починає усвідомлювати необхідність стійких агропродовольчих систем”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram