Новини
3 Листопада 2021
829

Фейкове резюме, яке принесло популярність: Історія одного програміста

У резюме присутня безліч жартівливих фраз та HR-команди звертали увагу на ключові слова

Після невдалих спроб знайти роботу зі справжнім резюме американський програміст провела експеримент: склала фейкове резюме з відомими іменами та брендами, а також нічим не підкріпленими гучними заявами. Вона дуже була здивована, що на це резюме відгукнулося багато відомих компаній, зокрема Atlassian, Notion, AirBnB, Reddit, Dropbox, Robinhood тощо.

Про цей експеримент вона розповіла на Reddit, навівши приклад свого резюме, а також інвайти на співбесіди від відомих брендів. Важливо, що анонімність всіх користувачів — принципова риса Reddit, героїня назвала себе Анжеліною Лі й пише під ніком AngelinaTheDev.

Після того, як автору історії багато разів відмовляли у співбесідах, вона вирішила перевірити, наскільки уважно рекрутери знайомляться із резюме, перш ніж зв’язатися з людиною чи відмовити їй.

Для цього вона спочатку склала резюме, що звучить переконливо (хоч і переповнене порожніми та пафосними оборотами). Єдина його дивина — всі посилання в ньому вели на відомий кліп Ріка Естлі Never Gonna Give You Up та отримала 90% відгуку.

Автор вирішила піти далі й склала відверто фейкове та абсурдне резюме, щедро пересипавши його гучними фразами, відомими брендами та іменами. Наприклад, серед мов програмування, якими вона володіє, вказала Мію Халіфу, а серед технологій, з якими працювала VoldemortDB. Серед місць роботи: Microsoft, Linkedin та Instagram. Вказала, що особисто знайома з Рідом Хоффманом, засновником Linkedin.

У резюме присутня безліч жартівливих фраз про робочі досягнення на кшталт “керувала командою з шести осіб, яка майнила ефір на серверах компанії”, “докладала всіх зусиль, щоб члени команди вживали антарктичну каву, подрібнену до 14-нанометрових частинок”, “організовувала перегони в мішках з-під картоплі для підвищення командного духу”, “поставила рекорд братства вишу за кількістю шотів горілки за вечір” тощо.

Розробник здивувалася, коли на таке відверто жартівливе резюме почали надходити відповіді від відомих компаній із запрошеннями на співбесіду: на резюме відгукнулися 90%. Авторка спробувала мотивувати хоча б деяких звернути увагу на сам текст, і навіть після цього її звали на співбесіди. А хтось захотів поспілкуватись навіть після того, як прочитав резюме.

Найімовірніше, як припускає автор експерименту, HR-команди не звертають увагу на текст, а шукають за ключовими словами на кшталт Microsoft, Facebook, Google (знаменита п’ятірка компаній FAANG: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google, хоча Facebook нещодавно і змінив назву).

Всім, хто не вірить у реальність експерименту, автор пропонує завантажити темплейт резюме та повторити цей досвід.

У чаті обговорення користувачі припускають, що ця історія демонструє слабкі сторони алгоритмів обробки резюме, які використовують у великих компаніях. Хтось ділиться подібними історіями, наприклад, про резюме, в якому була секція “технології, про які я чув, але майже нічого не знаю”, до якої автор зібрав усі відомі назви.

А деякі пропонують методи обходу таких алгоритмів, наприклад, включити в резюме всі “хайпові” слівця, але дуже дрібним шрифтом білого кольору: софт розпізнає ключові слова і відзначить резюме, як варте уваги.

Нагадаємо, Investory News дізнались у бізнесменів, як вони піклуються про своїх підлеглих. Докладніше у матеріалі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram