Новини
20 Травня 2020
994

Exxon Mobil відновила продаж своєї частки в найбільшому нафтовому родовищі Азербайджану

Угода зацікавила азійські нафтогазові компанії, що прагнуть отримати вигоду з недавнього обвалу цін на нафту

Американська нафтовидобувна компанія Exxon Mobil відновила продаж своєї частки в найбільшому нафтовому родовищі Азербайджану, повідомляє Reuters.

За інформацією джерел видання в галузі й у банківському секторі, угода привертає інтерес великих азійських нафтогазових компаній, що прагнуть отримати вигоду з нещодавнього обвалу цін на нафту.

Exxon – найбільша нафтогазова компанія США, вже намагалася продати свою 6,8%-ву частку в родовищі Азері-Чираг-Гюнешлі (АЧГ) у 2018 році, поряд з конкурентом Chevron, якому належало 9,57% АЧГ.

“Exxon довелося поставити угоду на паузу, коли Chevron почав переговори з угорською MOL, яка закрила угоду з придбання активів за $1,57 мільярда у квітні, хоча продаж формально не припинявся”, – пише видання.

За словами представника компанії Джулі Кінг, Exxon Mobil перевіряє інтерес ринку до видобувних активів у Азербайджані. “Інтерес до активів нещодавно проявили китайська China National Offshore Oil Corp, індійська ONGC, а також індонезійська Pertamina сподіваючись купити їх за більш вигідну ціну”, – повідомили чотири джерела в галузі й у банківському секторі.

Видання зазначає, що наразі незрозуміло, скільки Exxon планує виручити у результаті продажу. Але джерела зазначають, що, швидше за все, мова йде про значно меншу суму, ніж у випадку з Chevron.

“Представник азербайджанської державної компанії SOCAR відмовився від коментарів. Bank of America Merrill Lynch, що займається угодою з боку Exxon, також відмовився від коментарів, Pertamina не відповіла на запит про коментар”, – пише видання. І додає, що ONGC також не відповіла на запит про коментар.

Однак індійське джерело у галузі зазначило, що ONGC, яка володіє часткою в АЧГ, поки не прийняла рішення, чи направляти Exxon пропозицію щодо придбання частки й проводить переговори з іншими партнерами по родовищу. Минулого року Exxon запустила програму продажу неосновних активів на суму до $25 мільярдів у Європі, Азії та Африці.

Раніше Investory News писали, що ExxonMobil досягла угоди щодо продажу активів у сфері геологорозвідки та нафтовидобутку в Норвегії місцевій Var Energy за $4,5 млрд.

Крім того компанія розглядала можливість продажу своїх офшорних активів у Малайзії до $3 млрд. А також готувала масштабний розпродаж своїх активів на загальну суму в $25 млрд.

На початку травня 2020 року Exxon Mobil Corp повідомила, що завершила квартал зі збитками вперше за три десятиліття через ринкові списання на суму $2,9 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram