Новини
6 Грудня 2021
729

Експертна думка: Зростання акцизу на алкоголь з 1 січня не призведе до його подорожчання

Днями Рада схвалила законопроєкт, який пропонує підвищення ставок низки податків

Зростання на 5% акцизу на лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) з 1 січня 2022 року, передбачене у схваленому народними депутатами “ресурсному” законопроєкті №5600, не позначиться на ціні алкоголю в торгових мережах, оскільки великі ритейлери ймовірно відмовляться переносити зростання цін від постачальників алкогольних напоїв до кінцевих споживачів, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар генерального директора Nemiroff Юрія Сорочинського.

“Я прогнозую, що ці 5%, а реально, мінімум, 6% (оскільки ми маємо ще 20% оподаткування акцизного податку на додану вартість (ПДВ)), жодним чином не позначиться в ціні товару на торгових полицях. Імовірніше великі мережі просто відмовляться приймати зростання цін від постачальників алкогольних напоїв і, відповідно, виробники алкоголю, що сплачують акцизний податок авансом (виступаючи податковими агентами кінцевих споживачів), не переведуть на реального платника податків це зростання”, — розповів він.

Сорочинський наголосив, що питання політичної відповідальності та небажання політиків переводити на електорат додатковий податковий тягар призводить до того, що останні 15 років зростання акцизного податку на алкогольні напої не знаходить миттєвого зображення у ціні продукту.

“Жодне попереднє зростання акцизного податку не призвело до зростання надходжень від нього до державного бюджету. Також немає жодних підстав вважати, що ці 5% вирішать долю державного бюджету України. А от скорочення частки тіньового ринку змогло б дати позитивний результат”, — вважає Сорочинський.

Згідно з його даними, акцизний податок за своєю правовою природою — це непрямий податок, який входить у ціну товару та сплачує його кінцевий споживач. Однак відсутність перенесення його зростання на кінцевого споживача перетворює акциз на додатковий прихований податок на прибуток легальних виробників алкоголю.

“Наочно побачимо з вами посилення фіскалізації бізнесу в Україні, яке аж ніяк не призводить до зростання економіки, яке дуже активно обіцяється певними депутатами”, — підсумував гендиректор Nemiroff вплив зростання акцизу на галузь.

Як нагадує агенція, Верховна Рада України (ВРУ) 30 листопада схвалила загалом законопроєкт №5600 про збалансованість бюджетних надходжень (“ресурсний” законопроєкт) з поправками до Податкового кодексу, який пропонує підвищення ставок низки податків.

Ухвалення цього законопроєкту значиться у меморандумі України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Згідно з ним, Україна зобов’язалася до кінця листопада ухвалити цей закон, що дозволить наступного року збільшити доходну частину бюджету на 0,5% ВВП.

Мінекономіки в жовтні заявило про намір підвищити мінімальні оптові та роздрібні ціни на алкогольні напої, зокрема на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛВІ) на 8,3%, віскі, ром та джин — на 8,4%, коньяк — на 4,8-8,3%, винну продукцію — на 8,2-34,2%.

Згідно з документом, мінімальна ціна оптової реалізації 1 л 100% спирту, що використовується під час розрахунків розміру податкових зобов’язань при виробництві горілки та ЛВІ, у разі підвищення цін становитиме 368,84 грн з ПДВ (у 2018 році — 321,34 грн), а його роздрібна ціна — 484,1 грн (у 2018 році — 447,02 грн).

Таким чином, у разі прийняття урядом цієї постанови, роздрібна ціна 0,5 л алкогольного напою з 40% вмістом спирту зросте на 7,42 грн — з нинішніх 89,4 грн до 96,82 грн.

Як писали раніше Investory News, уряд затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Паперові акцизні марки зміняться на QR-код і штрих-код.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram