Новини
7 Жовтня 2021
630

Економіст прогнозує зростання цін на газ до трьох тисяч доларів

Причиною зростання може стати бажання Китаю забезпечити країну електропостачанням на зиму “за будь-яку ціну”

Світові ціни на газ можуть перевищити позначку $3000 за 1 тис. м³ на фоні збільшення попиту. Такий прогноз дав виданню APA фахівець зі світового ринку нафти, професор економіки енергетики в провідній європейській бізнес-школі ESCP Europe Мамдух Гассан Салама.

За словами економіста, вартість скрапленого природного газу (СПГ) може зрости до $3,6 тис. за 1 тис. м³, тим більше в разі суворої зими.

“Високий світовий попит на природний газ і СПГ, особливо в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, а також дефіцит пропозиції в усьому світі підштовхують ціни на природний газ і СПГ до нових рекордів. Ситуація нестабільна, тому складно встановити стелю цін на газ. Вартість може навіть досягти $3 тис.”, — зазначив Салама.

За його словами, ціни на газ, СПГ і вугілля можуть значно зрости після того, як влада Китаю захотіла забезпечити в країні електропостачання на майбутню зиму “за будь-яку ціну”.

Ціни на газ в Європі на торгах 6 жовтня наблизилися до позначки у $2 тис. за 1 тис. м³. Фахівці Saxo Bank вважають, що зниження цін допоміг би запуск “Північного потоку-2”. Якщо майбутня зима буде холодною, а поставки газу не збільшаться, Європу чекає “похмура і дорога пора“.

Тим часом Іспанія, Франція, Чехія, Греція та Румунія запропонували провести розслідування щодо функціонування європейського газового ринку у зв’язку з ростом цін на енергію останні місяці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram