Новини
22 Листопада 2021
626

Дослідження: До 150 мільярдів гривень втрачає бюджет тільки на “тіньових” зарплатах

Таким чином чотирирічного лідера “контрабанду та порушення митних правил” зсунено на друге місце

Серед різноманітних способів уникнення податків “тіньові” зарплати торік спричинили найбільші втрати до бюджету обсягом 110-150 млрд грн. Про це йдеться у спільному дослідженні CASE Ukraine та Інституту соціально-економічної трансформації.

Зазначається, що внаслідок кризи, структурних змін і змін до законодавства зросли зловживання за низкою напрямків, натомість впали — за іншими. Наприклад, зросли втрати бюджету від “тіньових” зарплат, контрабанди та корупції на кордоні. Водночас зловживання через офшори та податкові “скрутки”, навпаки, скоротилися.

Тільки від заробітних плат “у конвертах” бюджет України 2020 року недоотримав від 110 млрд грн до 150 млрд грн. Для порівняння — це як усі видатки бюджету на оборону у 2021-му.

Зарплати зсунули чотирирічного “лідера”, контрабанду та порушення митних правил, на друге місце. Втрати від них становили близько 70-120 млрд грн 2021 року, при цьому обсяги цих схем зросли за останній рік.

“Офшорні схеми, внаслідок високої та висхідної вартості обслуговування, залишаються доступними великим українським компаніям та заможним українцям, — йдеться у дослідженні. — Це зумовлено новими світовими стандартами податкової прозорості: antiBEPS, FATCA, ATAD, BEPS 2.0, КІК тощо”.

Обсяги виведення прибутків за кордон залишаються високими, але скоротилися торік і сягають від 120 до 200 млрд грн. Бюджет від цього втрачає 15-35 мільярдів.

Від розкрадання податку на додану вартість, наприклад, “скруток” і схем на відшкодуванні податку потенційні втрати сягають 24-30 млрд грн на рік. Схеми тіньового ринку оренди землі та сільгосппродукції спричиняють втрати близько 10-46,5 млрд грн.

Контрафакт коштує бюджету 38-43 млрд грн на рік, а зловживання податковими пільгами та преференціями й спеціальними режимами — 6-10 млрд грн на рік.

Раніше Investory News писали, що більшість українців готові звільнитися з роботи, якщо зарплата не підвищуватиметься. Так, інфляція, зростання середньої ЗП на ринку, покращення власної кваліфікації — мотивують змінити роботу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram