Новини
18 Лютого 2020
933

Дослідження: Четверту частину від офіційного ВВП України, або 846 мільярдів гривень, становлять тіньові операції

19,7% ВВП – це готівкова, а 4,1% ВВП – негрошова тіньова економіка

В Україні 846 млрд грн, або 23,8% від офіційного ВВП за 2018 рік, перебуває в тіні, з них: 19,7% ВВП (702 млрд грн) становить готівкова тіньова економіка, а 4,1% ВВП (144 млрд грн) – домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто – негрошова тіньова економіка, про це йдеться у дослідженні стану тіньової економіки в Україні, компанії Ernst & Young за підтримки Mastercard у рамках укладеного Меморандуму про співробітництво з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Національним банком України та Державною службою статистики України.Дослідження розділяє “готівкову тіньову економіку” на “наслідкову” та “пасивну”, залежно від того, хто від неї виграє. У так званій “наслідковій тіньовій економіці” дві сторони угоди отримують вигоду від неї, наприклад, при оплаті готівкою замовник не вимагає рахунку та отримує знижку, а постачальник, не реєструючи транзакцію, заощаджує на податкових витратах.

У так званій “пасивній тіньовій економіці”  вигоду від неї отримує лише продавець цього товару чи послуги, який, наприклад, продає товар за готівку без чека і не сплачує податки.

“Більше чверті  (26,2%) обсягу “готівкової тіньової економіки” (це 5,3% ВВП або 190 млрд гривень) – це “наслідкова тіньова економіка”, де ініціаторами розрахунку готівкою є обидві стороні – і продавець, і покупець. А решта (73,8%) загального обсягу української тіньової економіки (або 14,4% ВВП – 512 млрд грн) — це “пасивна тіньова економіка”, ініціатором якої є продавець”, – йдеться у дослідженні.

Додається, що стимулювання безготівкових електронних розрахунків має суттєво зменшити саме рівень “пасивної тіньової економіки”.

“Загалом на зменшення тіньової економіки може впливати запровадження здійснення соціальних виплат виключно у безготівковій формі, податкових пільг, встановлення торговельних POS-терміналів представниками малого та середнього бізнесу, а також додаткове стимулювання торговців та споживачів до проведення безготівкових розрахунків”, – заявили в НБУ.

Зазначається, що Ernst & Young провела подібні дослідження у 33 країнах світу, серед яких Чеська Республіка, Польща, Словенія, Словаччина, Хорватія, Болгарія, Боснія і Герцеґовина, Сербія та інші країни.

“Історично рівень тіньової економіки серед зазначених країн коливався від 10,1% до 26,9% від обсягу ВВП”, – зазначили у компанії.

Тим часом світова економіка знаходиться на порозі “синхронного уповільнення”. За даними дослідження аналітичного центру Brookings індикатори настроїв суб’єктів економік та базові статистичні показники погіршуються.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram