Новини
9 Квітня 2019
1 030

Світова економіка прямує до “синхронного уповільнення”

Істотний вплив на негативні показники надають геополітична невизначеність і торгові війни

Світова економіка знаходиться на порозі “синхронного уповільнення”. Про це стало відомо з квітневого дослідження аналітичного центру Brookings.

За даними дослідження, індикатори настроїв суб’єктів економіки і базові статистичні показники погіршуються.

“Поки що не йдеться про настання рецесії, однак темпи глобального економічного зростання знижуються, і цей процес складно повернути назад. Істотний вплив на негативні показники надають геополітична невизначеність і торгові війни”, – відзначають експерти.

Як наголошується у звіті, в країнах з розвиненою економікою зберігається високий рівень державного боргу. Це перешкоджає застосуванню податкових і бюджетних методів стимулювання зростання економіки. У США знижуються темпи зростання таких базових показників, як зайнятість та роздрібні продажі. Як звернули увагу експерти, в кінці березня прибутковість тримісячних казначейських векселів США вперше з 2007 р. перевищила ставки по десятирічним держоблігаціям.

“Це може бути індикатором майбутньої економічної рецесії”, – стверджують експерти.

Темпи економічного зростання в Європі знижуються слідом за економікою Німеччини, яку автори звіту називають “локомотивом єврозони”.

“31 січня Міністерство економіки та енергетики Німеччини різко скоротило прогноз по зростанню економіки країни з 1,8% до 1% в 2019 р., пов’язавши це з наслідками Brexit і торговими конфліктами США і Китаю. Єврокомісія також знизила, з 1,8 до 1, 1%. У порівнянні з листопадовим прогнозом у лютому вона знизила оцінки зростання в 2019 р. всіх економік єврозони, крім Греції та Мальти. Прогноз по зростанню ВВП всієї єврозони знижений з 1,9 до 1,3%”, – йдеться в дослідженні.

Автори звіту виділяють три основні чинники, що загрожують світовому економічному зростанню: втрата імпульсу зростання в розвинених економіках, що надасть прямий вплив на обсяги імпорту та транскордонні потоки товарів; погіршення споживчих настроїв і індексів ділового клімату, що веде до зниження попиту і падіння інвестицій у виробничий капітал; геополітичні ризики, в тому числі зростання популізму.

Як відомо, МВФ погіршив свій жовтневий прогноз росту світового ВВП з 3,7% до 3,5%. У 2020 р. МВФ очікує зростання світової економіки на 3,6%.

Світова організація торгівлі (СОТ) прогнозує уповільнення зростання світової торгівлі товарами у 2019 році до 2,6% у порівнянні з 3,0% у 2018 р. Згідно з прогнозом, світова торгівля, як і раніше, буде стикатися з сильними перешкодами.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram