Новини
29 Березня 2019
1 215

Дослідження BlaBlaCar: Карпулінг скорочує викиди вуглецю

Чотири сценарії розвитку карпулінга допоможуть скоротити обсяг викидів СО2 до 6,4 млн т до 2023 року

Фото: BlaBlaCar

BlaBlaCar, найбільший в світі карпулінговий (англ. car «авто» + pool «об’єднання») сервіс, презентував результати дослідження Zero Empty Seats, присвяченого вивченню впливу карпулінга на екологію.

Варто зауважити, що це перший глобальний аналіз даних 70-мільйонної спільноти користувачів BlaBlaCar. У доповіді оцінюються поточні і прогнозовані обсяги скорочення викидів СО2 завдяки спільному використанню автомобілів.

Згідно з результатами дослідження, у 2018 р. було зекономлено 1,6 млн т викидів шкідливих речовин.

“Цей обсяг СО2 здатний за рік переробити ліс розміром з 420 тис. футбольних полів. Такі показники стали можливими завдяки ефективному заповненню автомобілів пасажирами. Опосередковано на це вплинуло і те, що під час карпулінга водії обережніше керують автомобілем (дотримуються швидкісного режиму і ін.). І, отримавши досвід поїздок з BlaBlaCar, продовжують їздити з попутниками вже без використання сервісу”, – йдеться у доповіді.

Середня заповнюваність BlaBlaCar в світі становить 3,9 людини на автомобіль. Сьогодні 75-80% міжміських поїздок в Європі відбувається на автомобілях. З них на частку карпулінга доводиться лише 0,5%. Тож, що в більшості автомобілів, які сьогодні їздять між містами, принаймні три місця залишаються вільними.

Збільшуючи число автомобілів на дорогах на 1,6%, карпулінг перевозить в 2 рази більше пасажирів (+ 210%). При цьому обсяг викидів СО2 на 26% нижче, ніж якби ці пасажири їхали іншими видами транспорту.

Змінюються і звички водіїв: 28% пасажирів BlaBlaCar, у яких поки немає водійських прав, відклали їх отримання за непотрібністю та 22% водіїв знижують швидкість під час карпулінга, додатково скорочуючи викиди СО2.

Простіше кажучи, коли водій саджає до себе в салон пасажирів, він знає, що після поїздки вони писатимуть про нього відгуки, які потім вплинуть на його рейтинг. Відповідно, водій намагається не перевищувати швидкість і не порушувати ПДР, вести себе більш чемно й уважно, щоб потім, звісно, не отримати негативний коментар.

Дослідження представляє чотири паралельних сценарія розвитку карпулінга, які вплинуть на скорочення обсягів викидів шкідливих речовин в атмосферу в майбутньому.

Перший – зростання ком’юніті BlaBlaCar. Сьогодні лише 0,5% міжміських поїздок в Європі припадає на карпулінг.

Другий – поїздки від дверей до дверей. Зростання числа користувачів і вдосконалені алгоритми підбору попутників будуть робити карпулінгові поїздки максимально ефективними.

Третій – експансія BlaBlaLines, орієнтований на міжміські довгі поїздки. Поки він працює тільки у Франції, але компанія планує виводити його на зарубіжні ринки.

Четвертий – інтеграція з автобусами. BlaBlaCar планує додати на платформу автобусні поїздки. На початку року BlaBlaCar запустила проект BlaBlaCar Pro, в рамках якого до платформи попутників допускаються офіційні легальні автобусні перевізники, які працюють за регулярним маршрутам.

Як стверджують експерти дослідження, ці чотири сценарія допоможуть скоротити обсяг викидів СО2 до 2023 р. до 6,4 млн т.

Нагадаємо, експерти організації AirVisual назвали найбільш забруднені міста світу. Відзначається, що 22 з перших 30 знаходяться в Індії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram