Новини
1 Травня 2019
972

Дослідили: До 2100 року Facebook матиме більше мертвих користувачів, ніж живих

До кінця століття число померлих користувачів може досягти 4,9 млрд

До 2100 року кількість мертвих користувачів Facebook перевищить число живих. До такого висновку дійшли вчені Оксфордського університету під час дослідження цифрової спадщини майбутнього, повідомляє SAGE.

За основу дослідження було взято дані про прогнозовану смертність, прогнозовану чисельність населення та кількість користувачів Facebook за віковими групами і країнами протягом XXI століття.

“Вчені виходили з двох можливих сценаріїв в своїх розрахунках: перший – більше ніхто не приєднається до Facebook до кінця століття, другий – число користувачів буде рости тими ж темпами, що і зараз, тобто в середньому на 13% в рік”, – пише видання.

Таким чином, у першому сценарії “населення” Facebook буде незмінно старіти та скорочуватися. “При такому розвитку подій до 2060 року помруть 500 млн користувачів із тих 1,4 млрд, що нині існують. А до 2079 року кількість мертвих користувачів досягне 1 млрд. Таким чином, кількість профілів померлих користувачів перевищить число живих користувачів приблизно через 50 років”, – йдеться у дослідженні.

Накопичення мертвих профілів за першим сценарієм
Географічний розподіл мертвих профілів (в мільйонах) за першим сценарієм

Вчені відмічають, що в Азії кількість померлих користувачів зростає щороку.

“А це до кінця століття складе 44% від загального обсягу. Майже половина цих профілів надходить з двох країн: Індії та Індонезії на долю яких доводиться 218,8 млн (± 9,8 млн) смертей в Facebook до 2100 року”, – йдеться у дослідженні.

Географічний розподіл мертвих профілів (в мільйонах) за країнами відповідно до першого сценарію. Результати для першої десятки країн

Але малоймовірно, що люди перестануть реєструватися на Facebook вже в поточному році. Тому вчені розглядають в якості основного другий сценарій розвитку подій, коли число користувачів, що постійно зростає, призведе до 4,9 млрд сторінок вже померлих людей до 2100 року. Однак живих користувачів буде все ж більше, а переломний момент, за підрахунками вчених, настане в першій половині XXII століття.

Накопичення мертвих профілів за другим сценарієм

Найбільшу частку смертності несуть африканські країни. Зокрема, при розвитку другого сценарію основним центром смертей користувачів Facebook стане Нігерія. Це фактично друга країна за величиною у світі, на яку припаде 6% користувачів від загальносвітового показника.

Географічний розподіл мертвих профілів (у мільйонах) за другим сценарієм

Нігер, Малі та Буркіна-Фасо також увійшли в першу десятку країн за кількістю мертвих профілів. Єдиною західною країною, що потрапила у цей список стали США.

Географічний розподіл мертвих профілів (у мільйонах) за країнами в рамках другого сценарію — результати для першої десятки країн

Втім, і цей сценарій малоймовірний, враховуючи необхідність постійного приросту бази користувачів протягом багатьох десятиліть.

“Якщо підбити підсумки, то обидва сценарії неправдоподібні. Реальні показники знаходитимуться десь посередині між отриманими результатами першого та другого сценаріїв. Але ми можемо лише здогадуватися, де саме”, – йдеться у дослідженні.

Докторант Оксфордського університету Карл Охман зазначив, що ця статистика породжує нові та складні запитання. “Зокрема, хто має право на всі ці дані, як ними керувати в інтересах сім’ї та друзів померлих і як їх можуть використовувати майбутні історики для розуміння минулого”, – підкреслив він.

Тим часом Facebook намагається збільшити число користувачів, розповсюджуючи інтернет по Африці. Раніше Investory News писали, що компанія прокладе підводний кабель навколо континенту: його запустять вздовж західного, східного та середземноморського узбережжя Африки, що дозволить з’єднати декілька країн між собою.

Нагадаємо, згідно з даними дослідження компанії PlusOne Facebook залишається найпопулярнішою соцмережею в Україні. У 2018 році майже 3 млн українців зареєструвалися у цій соцмережі, а це більш ніж половина всієї інтернет-аудиторії країни (21,4 млн).

До того ж, за даними дослідження української аудиторії компанією Factum Group Ukraine наразі найбільш популярним в Україні маркетплейсом є OLX, на другому місці – Rozetka, на третьому – Prom.ua, на четвертому – китайський AliExpress, а от п’яте місце посів Hotline.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram