Новини
1 Грудня 2020
1 276

“Дорога у майбутнє”: Які пророцтва Білла Гейтса здійснилися через 25 років

Доступний інтернет, смартфони та соціальні мережі

Фото: Jason Alden

Книжку “Дорога у майбутнє” Білл Гейтс опублікував у листопаді 1995 року. У ній він розповідає, як технології вплинуть на наше життя, та надає декілька конкретних прогнозів.

Перед випуском нової книжки — про зміну клімату — він перечитав стару роботу та у своєму блозі проаналізував, що з написаного раніше вже здійснилося.

Інтернет став доступним. У книжці Гейтс писав: “Глобальна інтерактивна мережа змінить нашу культуру настільки ж глибоко, як друкований прес Гутенберга — середньовіччя”. В одному зі старих інтерв’ю він додав: “У вас буде електронна пошта та відеоконференцзв’язок”.

З’явилися смартфони. У дев’яності Гейтс назвав цю технологію “маленьким комп’ютером-гаманцем”. “Він замінить майже все, що ви носите з собою сьогодні. Він зберігатиме тисячі фотографій ваших дітей”, — заявив тоді підприємець.

Створення соцмереж і їх швидке зростання. “Однак я здивований, як соцмережі об’єднують нас і при цьому створюють полярну атмосферу. Не чекав, що люди фільтруватимуть різні точки зору”, — зазначає бізнесмен.

Невдалі прогнози

Кіоски для виходу в інтернет без смартфона. Білл Гейтс вважав, що в майбутньому на вулицях будуть встановлені загальнодоступні “кіоски”, за допомогою яких можна буде, наприклад, немов у телефонній будці, під’єднатися до відеоконференції. Але наразі в такому форматі залишилися тільки банкомати. “Тепер і це піде”, — зазначив він.

Зростання цифрових асистентів. Підприємець пророкував, що в майбутньому сервіси зможуть дізнаватися про наші потреби так само як це робить реальний помічник. Але поки асистенти на кшталт Cortana, Siri та Alexa далекі від його уявлень.

Вплив інтернету на міста. Прогноз збувся частково, але Гейтс все ще вірить, що глобальні зміни відбудуться. На його думку, технології повинні вплинути на високі ціни на житло у мегаполісах. Наприклад, в цьому допомогла пандемія: людям вже необов’язково ходити до офісу, великі будинки в передмістях стають привабливішими.

У відео Гейтс коментує витяги з книги та свої старі виступи.

Нагадаємо, нещодавно засновник Microsoft опублікував новий блог з рекомендаціями, що варто почитати, та які подивитися фільми влітку 2020-го.

Раніше Білл Гейтс назвав 10 проривних технологій майбутнього, які, ймовірно, вплинуть на подальший розвиток суспільства.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram