Новини
4 Березня 2019
1 504

Білл Гейтс назвав 10 проривних технологій майбутнього

Протягом 18 років журнал MIT Technology Review публікує щорічний список з десяти передових технологій

MIT Technology Review опублікував щорічний список з десяти передових технологій, які, ймовірно, вплинуть на подальший розвиток суспільства. В цьому році засновник Microsoft Білл Гейтс представив свій список 10 проривних технологій майбутнього.

Прогнози Гейтса діляться на три категорії: зниження негативного ефекту незворотних змін клімату, охорону здоров’я та штучний інтелект. Вони модифікуються від технологій, які вже потрапили на ринок, до технологій, які все ще знаходяться у стадії досліджень та розробок.

Тож, список наступний:

1. Спритні роботи зі штучними руками, які можуть маніпулювати та взаємодіяти з незнайомими предметами. Сучасні роботи поки не можуть ефективно працювати з об’єктами просто дивлячись на них, як це роблять люди. Наприклад, побачив предмет – перемістився в просторі, далі взяв і виконав дію. Замість цього їх навчають у віртуальному середовищі методом спроб і помилок, додаючи елемент випадковості.

2. Ядерна енергетика нового покоління: сучасні термоядерні реактори і реактори ділення, які можуть допомогти знизити викиди вуглецю. Невеликі модульні реактори потужністю в десятки мегават дешевше і екологічніше, ніж інші джерела енергії. Реактори термоядерного синтезу поки що в розробці й з’являться не раніше 2030 року.

3. Аналіз крові, що дозволяє прогнозувати ризик передчасних пологів. Це вирішить глобальну проблему, адже щороку 15 млн дітей народжуються недоношеними.

4. Мініатюрні зонди для діагностики захворювань органів травлення без анестезії. Мільйони дітей у бідних країнах страждають від розладу травлення (environmental enteric dysfunction), яке призводить до затримок у розвитку.

5. Кастомізовані вакцини від раку – перспективний спосіб лікування, при якому вакцина стимулює імунну систему людини та не завдає шкоди здоровим клітинам, на відміну від традиційної хіміотерапії.

6. Штучне м’ясо, яке допоможе прогодувати населення планети, яке швидко зростає, та різко скоротити викиди парникових газів. До 2050 р. людство буде споживати на 70% більше м’яса, ніж у 2005 році. Технології виробництва штучного м’яса – одне з найкращих рішень, як прогодувати всіх, уникаючи екстенсивного зростання індустрії розведення худоби, який призводить до вирубки лісів, забруднення води та парникового ефекту.

7. Технології, які можуть захоплювати вуглекислий газ із повітря та використовувати його в якості палива. Видалення зайвого CO2 з атмосфери – один із засобів уповільнити катастрофічні зміни клімату. Наразі декілька стартапів розробляють технології перетворення вуглекислого газу на паливо та метан.

8. Пристрої, які дозволяють людям контролювати роботу серця у цілодобовому режимі: електрокардіограма на фітнес-браслетах і розумних годинниках. Це дозволить вчасно виявляти відхилення від норми та рятувати життя.

9. Енергозберігаючі туалети, які можуть працювати без каналізації й переробляти відходи на місці. Відповідно до щорічного листа Гейтса за 2019 р., понад 2 млрд людей не мають доступу до “чистих туалетів”.

10. Голосові помічники, засновані на технологіях штучного інтелекту, які краще розуміють природну мову людини. Siri, Alexa та Google Assistant вже вміють розпізнавати прості голосові команди. Наступний крок – помічники, які зможуть розуміти мову, а не тільки команди, й виконувати завдання подібно справжнім секретарям. Наприклад, замовити столик за телефоном або домовитися про доставку кур’єром.

“Звужувати список було складно. Я хотів вибрати речі, які стануть топовими у 2019 році, але і запам’ятають цей момент в історії технологій, що змусило мене замислитися над тим, як інновації розвивалися з плином часу”, – зазначив Білл Гейтс.

Нагадаємо, Johnson & Johnson купує приватну компанію Auris Health Inc з виготовлення хірургічних роботів, які використовується у процедурах при респіраторному захворюванні чи раку легенів.

А у Києві з’явиться перший в країні інтерактивний Музей науки, де відвідувачі на власні очі зможуть спостерігати за дослідами та ознайомитися з новітніми технологіями.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram