Новини
6 Квітня 2020
1 149

Допоможуть: МВФ може використати резервний фонд обсягом $1 трильйон

А у США Дональд Трамп оголосив, що готовий збільшити допомогу представникам бізнесу

Міжнародний валютний фонд аби допомогти країнам подолати кризу, що викликана пандемією коронавірусу, готовий залучити весь резервний фонд у розмірі $1 трлн, про це повідомила директор-розпорядник фонду Крісталіна Георгієва.

Зазначається, що за 75-тирічну історію Фонду країни не потребували такого екстреного фінансування. Нагадаємо, до МВФ одночасно звернулися 85 країн. За словами Крісталіни Георгієвої, навіть під час кризи у 2008-2009 роках ситуація була кращою.

“Ми ніколи в історії МВФ не бачили, щоб світова економіка зупинилася. Ми в рецесії, вона набагато гірша, ніж глобальна економічна криза. І це криза, яка вимагає, щоб ми згуртувалися. ВООЗ існує для захисту здоров’я людей; МВФ – захистити здоров’я світової економіки”, – заявила вона.

І додала, що наразі найбільше страждають країни, що розвиваються, оскільки у них менше ресурсів для боротьби з економічною кризою та подолання епідемії коронавірусу. “Саме цим країнам у першу чергу надаватимуть фінансову підтримку”, – уточнила глава МВФ.

Тим часом президент США Дональд Трамп заявив, що за необхідності може виділити додаткове фінансування для підтримки малого бізнесу на час пандемії. Так, в кінці березня Трамп затвердив закон, за яким бізнес (де зайнято менш ніж 500 осіб), що простоює через коронавірус, може подати заявку на субсидію до $10 млн на виплату зарплат й оренди.

Всього для допомоги малим підприємцем американська влада погодилася виділити $350 млрд. У цілому антикризовий пакет для всієї американської економіки оцінюється в $2 трлн.

Цього разу Трамп зазначив, що негайно запросить Конгрес про ще більшу суму для малого бізнесу, якщо вже виділених коштів буде недостатньо.

“Ці гроші підуть тим, хто їх дійсно потребує: малому бізнесу та його працівникам, – заявив Трамп на брифінгу в Білому домі. – Коли все закінчиться, ми хочемо, щоб у нас були сильні компанії, що працюватимуть”.

В інших західних країнах уряди також виділяють значні кошти, щоб підтримати малий бізнес, який простоює через карантин. Так, у Великобританії влада, аби не допустити масового безробіття, оплачуватиме 80% зарплати найманим працівникам, якщо вона знаходиться в районі середньої по країні, а також звільнить підприємців від сплати ПДВ. У Данії пішли ще далі – уряд компенсує бізнесу 90% витрат на зарплату та оренду.

Більш детально про те, як уряди допомагають підприємцям вдало подолати економічні наслідки від коронавірусу можна прочитати в матеріалі Investory News “We`re closed: Україна вирішила підтримати бізнес на час карантину”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram