Бiзнес
18 Березня 2020
2 103

We`re closed: Україна вирішила підтримати бізнес на час карантину

Україна приєдналась до інших країн аби допомогти підприємцям вдало подолати економічні наслідки від коронавірусу

У вівторок, 17 березня, Верховна Рада України прийняла у цілому законопроєкт №3220 щодо підтримки підприємців у період карантину через коронавірус.

Отже, до 30 квітня передбачається звільнення фізичних осіб-підприємців і тих, хто займається незалежною профдіяльністю від сплати ЄСВ, скасування штрафів і пені за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, податків на комерційну нерухомість і землю. Також законопроєкт звільняє бізнес від основних штрафів і пені за порушення податкового законодавства, за винятком порушень зі сплати ПДВ, акцизів і ренти.

Крім того, на 3 місяці буде відтерміновано обов’язкове введення РРО для всіх категорій “спрощенців”. А до 31 травня пропонують запровадити тимчасовий мораторій на нові документальні та фактичні податкові перевірки та продовження початих.

Також влада пішла на зустріч й для простих громадян, звільнивши їх від штрафів та пені за прострочення виплат за споживчими кредитами з 1 березня по 30 квітня, а також запровадивши допомогу для тих, хто захворів на коронавірус чи знаходиться на самоізоляції.

А як в інших?

Ще на початку лютого влада Китаю ввела податкові пільги у зв’язку зі спалахом коронавірусу, повідомляє ТАСС, посилаючись на Мінфін КНР. У країні вирішили не обкладати індивідуальним прибутковим податком медичне обладнання та препарати, які купуються за безготівковим розрахунком і видаються співробітникам в установах і громадських організаціях.

Крім того, від ПДВ звільнили логістичні та кур’єрські компанії, що забезпечують доставку громадянам життєво необхідних товарів.  Також податкові пільги вирішили надати національним підприємствам у галузі транспорту, туризму, готельного та ресторанного бізнесу, які через коронавірус зазнають значних збитків. А от лікарям та іншим учасникам загальнонаціональної програми з боротьби захворюваності надаватимуться заохочувальні премії.

Тим часом епіцентром розповсюдження коронавірусу наразі стала Італія – за останню добу кількість хворих збільшилася до 2,158 тисяч осіб. Там також вводяться податкові пільги для бізнесу, аби допомогти подолати наслідки епідемії. Загалом на боротьбу з економічними наслідками недуги уряд країни виділить €25 млрд.

“Частину коштів спрямують на підтримку людей, які тимчасово залишаються без роботи”, – йдеться у повідомленні. Буде збільшено й гарантійний фонд для кредитування малого та середнього бізнесу. Влада обіцяє компенсації компаніям, які втратили понад 25% прибутку.

Франція, яка наразі серед європейських країн займає 4 місце за кількістю інфікованих, також приймає заходи, спрямовані на підтримку бізнесу. Там компанії, які постраждали від коронавірусу, не штрафуватимуть за затримки у виконанні держконтрактів.  Також вони отримають відстрочку від оплати рахунків за газ, електрику, воду та оренду, а також зі сплати податків і виплат до соціальних фондів.

Для фінансування підтримки уряд країни надасть кредитні гарантії на €300 млрд. Пішли на зустріч й громадянам – оплачуваний лікарняний з першого дня отримають всі батьки, чиї діти будуть поміщені в карантин.

У США теж підтримали

Своєю чергою у США аби пом’якшити економічні наслідки влада надала громадянам, малому та середньому бізнесу тримісячні податкові канікули, зазначається на сайті Білого дому. “Я надав доручення органам, відповідальним за діяльність малого бізнесу, в рамках наявних у них можливостей забезпечити капіталом та ліквідністю компанії, які постраждали від коронавірусу”, – зазначив Трамп у своєму зверненні до громадян.

І додав, що влада надаватиме позики під низький відсоток, аби дозволити компаніям у постраждалих штатах подолати економічні труднощі, викликані вірусом. “Я прошу Конгрес збільшити фінансування цієї програми на додаткові $50 млрд”, – заявив він. А ще Міністерству фінансів буде доручено тимчасово зупинити збір податків з деяких фізичних і юридичних осіб, які постраждали від коронавірусу, без виплати наступних просрочок, що має забезпечити економіці додаткову ліквідність на суму понад $200 млрд.

Крім того, президент закликав конгрес “негайно ввести послаблення в частині оподаткування на заробітну плату”. Він також оголосив, що найближчим часом прийме надзвичайні заходи для надання фінансової допомоги працівникам, які хворі, знаходяться в карантині або доглядають за іншими через коронавірус.

Теж стимулюватимуть

Допомогти економіці має намір й влада Великобританії. Там вже оголосили, що у зв’язку з економічною кризою, яка викликана коронавірусом, буде виділено 30 млрд фунтів стерлінгів ($38,8 млрд), повідомляє Bloomberg.

Як зазначив міністр фінансів країни Раші Сунак, фінансові стимули, які підготував бізнесу уряд Великобританії, включатимуть зниження податків і видачу кредитів малому бізнесу. Цю фінансову допомогу Мінфін Великобританії погодив з Банком Англії – центральним банком Великобританії, який 11 березня знизив рівень ключової ставки у три рази – з 0,75% річних до 0,25% річних.

У Данії через коронавірус буде надано відстрочку платникам зі сплати ПДВ, а в Австралії мають намір прийняти пакет заходів, спрямований на порятунок бізнесу від наслідків коронавірусу у вигляді податкових пільг для інвестицій, підтримки малого та середнього бізнесу та пільг для пенсіонерів.

Не пасуть задніх

А от в Росії уряд вирішив підтримати ті галузі економіки, які найбільше опинилися в зоні ризику – авіаперевезення, туризм, будівництво, сфери відпочинку та розваг, повідомляє Комерсант. За словами першого віце-прем’єра Андрія Бєлоусова, буде сформовано новий перелік системоутворюваних підприємств, які зможуть отримувати в разі необхідності держпідтримку в пріоритетному порядку.

“Окрім прямого субсидування збитків, передбачені заходи, пов’язані з недопущенням згортання відкритих кредитних ліній банків”, – зазначив він, додавши, що для малого та середнього підприємництва буде введений мораторій на проведення перевірок.

Також буде створено фінансовий резерв для покриття заходів, які передбачив уряд у зв’язку з ситуацією з коронавірусом і на ринках. А ще планується ввести форс-мажор з держзакупівель і поверненню валютного виторгу.

Тим часом влада Казахстану вводить ряд податкових послаблень і заходів кредитної підтримки бізнесу, щоб підтримати економіку в період спаду, пов’язаного з коронавірусом, повідомляє EurAsia Daily.  За словами Руслана Даленова, міністра національної економіки, наразі розробляється пакет термінових заходів, який включає сім основних напрямків: доступне фінансування, надання гарантій, податкові стимули, зниження перевірок бізнесу та забезпечення зайнятості.

Крім того, буде розширено кредитування за двома держпрограмами від 400 млрд теньге до одного трлн теньге. “Кошти, у першу чергу будуть надані вітчизняним виробникам для зниження імпортозалежності та забезпечення продовольчої безпеки”, – зазначив міністр.

Також передбачаються податкові стимули для окремих категорій бізнесу – це великі об’єкти торгівлі, кінотеатри, театри, виставки, спортивні об’єкти. Пропонується дану категорію звільнити від податку на майно для юридичних осіб й індивідуальних підприємців терміном на один рік, тимчасово зупинити нарахування пені на один квартал і перенести термін податкової звітності за третій квартал.

А ще влада обіцяє звільнити сільгоспвиробників від ПДВ на імпорт біологічних активів, що включають велику рогату худобу та племінних курчат. І майже 7 тис. аграріїв будуть звільнені від сплати податку на землі сільгосппризначення. “Індивідуальні підприємці звільнятимуться від податків на доходи. До того ж буде створено 120 тис. робочих місць внаслідок реалізації нових інфраструктурних проєктів у регіонах”, – розповів Руслан Даленов.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram