Новини
12 Березня 2020
758

Дональд Трамп оголосив про закриття в’їзду в США з Європи на 30 днів

Тим часом європейські країни виділяють кошти на підтримку економіки та боротьбу з коронавірусом

З 13 березня 2020 року влада США обмежує в’їзд у країну з Європи на 30 днів, про це заявив президент США Дональд Трамп під час прямої трансляції, повідомляє Bloomberg.

Обмеження не стосується Великої Британії, а також американців, які пройшли перевірку на коронавірус. “Я впевнений, що подібними жорсткими заходами ми значно скоротимо загрозу нашим громадянам і ми в кінцевому підсумку переможемо цей вірус”, – заявив Трамп.

У 24 штатах США оголошено режим надзвичайної ситуації через коронавірус.  Захворювання підтверджено в 41 штаті й окрузі Колумбія – всього понад 1,2 тис. випадків.

Крім того, Дональд Трамп звинуватив владу Європи в тому, що вони допустили поширення вірусу в регіоні. “Європейський союз не зміг зробити аналогічних заходів обережності й обмежити поїздки з Китаю та інших гарячих точок”, – наголосив він. Заходи, вжиті владою США проти поширення хвороби, Трамп назвав “найбільш агресивними та всеосяжними”.

Реакція ринків. На фоні цієї новини ціни на нафту впали на 4%. Так, на лондонській біржі ICE Futures на ранок 12 березня ф’ючерси на нафту марки Brent дешевшають на 4,4% й торгуються у $34,28 за барель. Ф’ючерси на WTI знизилися на 4,3%, до $31,61 за барель.

Негативно відреагували й провідні біржі азійсько-тихоокеанського регіону (АТР), знизившись на 1,7-7,9%. Так, індекс шанхайської біржі Shanghai Composite знизився на 1,69%, гонконзький Hang Seng – на 3,53%, японський Nikkei 225 – на 4,12%, південнокорейський KOSPI – на 4,04%, австралійський S&P/ASX 200 – на 7,9%.

Виділяють кошти. Тим часом британський уряд уже заявив, що виділить мільярди фунтів стерлінгів на те, аби обмежити вплив коронавірусу на економіку королівства. Влада анонсувала пакет допомоги обсягом 30 млрд фунтів ($39 млрд), повідомляє CNBC.

“Для підтримки ринку праці буде виділено 7 млрд фунтів, а системи охорони здоров’я – 5 млрд фунтів”, – зазначив Ріши Сунак, глава Мінфіну країни. Та оголосив про подальше послаблення бюджету на 18 млрд фунтів для підтримки економіки Британії.

“Коронавірус матиме значний вплив на економіку країни, однак він буде тимчасовим. А відповідь уряду буде “своєчасною” та “адресною”, – додав він. Крім того уряд анонсував плани щодо зниження податків для працівників, заморожування мит на сидр, вино та паливо та впровадження нового податку на пластикове пакування.

Варто зазначити, що до цього для підтримки економіки Центральний банк Англії несподівано знизив базову процентну ставку до історичного мінімуму – на 0,5 п.п., з 0,75% до 0,25%.

Продовжують боротьбу. На боротьбу з коронавірусом понад $750 млн буде виділено урядом Канади, про це заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час прес-конференції в Оттаві.

“Близько $200 млн буде використано для підтримки заходів реагування на коронавірус на федеральному рівні, зокрема на придбання хірургічних масок та інших засобів індивідуального захисту. Також виділені кошти підуть на збільшення можливості надання послуг корінним народам, а також громадське просвітництво”, – зазначив він.

І додав, ще $275 млн буде направлено на дослідження коронавірусу, а також розробку та тестування вакцини від COVID-19. “Кошти будуть використані й для економічної підтримки канадських робітників та підприємців. Ніхто не повинен перейматися про роботу, якщо мусить піти в карантин. Жоден роботодавець не повинен думати про звільнення робітників через вірус”, – наголосив  Трюдо.

Нагадаємо, на початку березня Світовий банк оголосив, що направить $12 млрд невідкладної допомоги на боротьбу з коронавірусом у найбідніших країнах світу.

Також у МВФ заявили, що готові терміново виділити $50 млрд для підтримки найменш розвинених країн у боротьбі з COVID-19.

Тим часом на днях Міжнародні авіалінії України скасували низку міжнародних рейсів – до Італії, Швейцарії, Греції, Німеччини, Ізраїлю, Іспанії, Великої Британії, Литви, Азербайджану, Туреччини, Польщі, Угорщини, Австрії, Чехії, Фінляндії та Данії, а також скорочують частоту деяких перельотів по країні у зв’язку з поширенням у світі коронавірусної інфекції COVID-19.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram