Новини
9 Квітня 2021
753

Держстат: Інфляція в Україні прискорилася до 8,5%

Уряд України прогнозує цього року показник у 7,3%, Нацбанк — 7%

Зростання споживчих цін у березні 2021 року, проти попереднього місяця, прискорилося до 1,7% (з 1% у лютому та 1,3% за підсумками січня). У річному вимірі, проти березня 2020 року, інфляція прискорилася до 8,5%, йдеться у даних Державної служби статистики (Держстат).

Зазначається, що з початку 2021 року ціни зросли на 4,1%. При цьому базова інфляція у березні прискорилася до 1,6% після зростання на 0,5% у лютому. “З початку року базова інфляція склала 2,4%”, — йдеться у повідомленні.

На споживчому ринку у березні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 2,1%. Найбільше (на 9,7%) подорожчала соняшникова олія. На 1-4,8% зросли ціни на цукор, фрукти, продукти перероблення зернових, рис, хліб, м’ясо та м’ясопродукти, овочі, масло, кисломолочну продукцію, сало, рибу та продукти з риби. Водночас на 0,6% подешевшали яйця.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,2%.

Одяг та взуття подорожчали на 12,7%, зокрема ціни на одяг зросли на 13%, взуття — на 12,3%. Ціни на транспорт зросли на 1,8%, першою чергою внаслідок подорожчання палива та мастил на 5,7%, проїзду в залізничному й автодорожньому пасажирському транспорті — на 4,4% і 1,6% відповідно.

Уряд України прогнозує цього року інфляцію 7,3%, Нацбанк — 7%. При цьому НБУ вказував, що інфляція у першому кварталі виявилася вище його очікування. “На думку Нацбанку, перелом в інфляційній динаміці може статися у серпні-вересні цього року”, — зазначає Інтерфакс-Україна.

Раніше Investory News писали, що за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, у січні 2021 року падіння ВВП оцінено у 2,6-2,8%.

Нагадаємо, світові ціни на продовольство зростають десятий місяць поспіль. У березні вони досягли найвищого рівня з червня 2014 року — в основному через подорожчання рослинних (олія), повідомляє ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram