Новини
8 Квітня 2021
685

Світові ціни на продовольство досягли найвищого рівня з червня 2014 року

Зростання обумовлене в першу чергу значним підвищенням індексів цін на рослинні олії

Світові ціни на продовольство зростають десятий місяць поспіль. У березні вони досягли найвищого рівня з червня 2014 року — в основному через подорожчання рослинних (олія), повідомляє ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

У березні середнє значення індексу продовольчих цін ФАО, який дозволяє щомісяця відстежувати коливання світових цін на основні продовольчі товари, становило 118,5 пункту, що на 2,1% вище за рівень минулого місяця. Це найвище значення індексу з червня 2014 року, зазначається у повідомленні.

Індекс цін на олію проти лютого зріс на 8% і досяг майже 10-річного максимуму. Особливо різке зростання продемонстрували ціни на соєву олію, що частково обумовлено очікуваннями стійким попитом з боку виробників біодизельного палива.

Індекс цін на молочну продукцію зріс на 3,9%. Збільшення цін на вершкове масло пояснюється, головним чином, деяким скороченням пропозиції у Європі та зростанням попиту у зв’язку з очікуваним відновленням роботи сфери громадського харчування.

Ціни на сухе молоко зросли внаслідок збільшення імпорту з боку азійських країн, особливо Китаю, на фоні сезонного зниження виробництва молока в Океанії та дефіциту транспортної тари в Європі та Північній Америці, пояснює ФАО.

На м’ясо індекс цін зріс на 2,3%. Основна причина зростання котирувань м’яса птиці й свинини — збільшення імпорту Китаєм і підвищення внутрішніх продажів у Європі напередодні Великодня. Ціни на яловичину залишалися стабільними, у той час, як ціни на баранину знизилися, оскільки через сталу суху погоду в Новій Зеландії фермери були змушені спішно розпродавати поголів’я.

Індекс цін на зернові знизився на 1,8%. Але він все ще на 26,5% вище від рівня березня 2020 року. Найзначніше знизилися експортні ціни на пшеницю, що обумовлено наявністю достатніх запасів і сприятливими перспективами на врожай 2021 року. Ціни на кукурудзу і рис також знизилися, на сорго — зросли.

За місяць індекс цін на цукор скоротився на 4%, але він все ще на 30% вище, ніж роком раніше.

Індекс продовольчих цін ФАО — це середньозважений показник, що відстежує динаміку міжнародних цін на п’ять основних продовольчих товарних груп.

Тим часом в Україні прискорилося зростання цін промвиробників. У лютому 2021 року ціни у промисловій галузі України зросли на 7,8%, тоді як у січні — на 5,2%, грудні 2020 року — на 1,8%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram