Новини
11 Березня 2021
585

Мінекономіки: Падіння ВВП у січні оцінено у 2,6-2,8%

За прогнозами німецьких економістів цього року українська економіка зросте на 4,3% ВВП

У січні 2021 року падіння ВВП оцінено у 2,6-2,8%, повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Як зазначається в огляді економічної активності в країні за січень, певне уповільнення виробничої активності більшості суб’єктів економічної діяльності викликали чергові обмеження січневого локдауна (з 8 по 24 січня включно).

“Як наслідок — посилилися  песимістичні настрої бізнесу”, — вказали у міністерстві.

При цьому зведений індекс виробництва (ЗІВ) у січні 2021 року просів на 4%, якщо порівнювати з -2,5% у січні 2020-го. “Основний негативний внесок в динаміку ЗІВ сформували промислове виробництво, будівництво та сільське господарство”, — пояснили у відомстві.

Зазначається, що промислове виробництво у січні знизилося на 4% до січня 2020 року, сільське господарство — на 5,7%, транспорт — на 6,7%, будівництво — на 12,9%.

При цьому внутрішня торгівля, попри карантин, стала єдиним видом економічної діяльності, який у січні показав зростання на 0,9%. “В основному це збільшення відбулося завдяки роздрібному сегменту ринку, що стимулюється зростанням споживчого попиту завдяки підтримці купівельної спроможності населення”, — йдеться у повідомленні.

Міністерство прогнозує збереження негативної динаміки ВВП у першому кварталі 2021 року враховуючи січневий локдаун та адаптивний карантин після нього.

Тим часом згідно з економічним прогнозом Німецької економічної команди (GET) та Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, у 2021 році українська економіка зросте на 4,3% ВВП, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“На 2021 рік ми очікуємо відновлення економіки внаслідок зростання приватного споживання з боку збільшення виробництва в промисловості, транспорті, а також в сільському господарстві з боку пропозиції. Цьому сприятиме відновлення економіки в країнах-партнерах і збільшення торговельних потоків”, — наголосили експерти.

При цьому вони говорять про невизначеність щодо подальшої ситуації з пандемією, співпраці з МВФ і політичних ризиків (як позачергові вибори). Експерти допускають, що карантинні обмеження триватимуть до кінця весни, а співпраця з Фондом буде розблокована, й кошти надійдуть у квітні-червні, а також у другій половині 2021 року.

Аналітики також очікують, що інфляція незначно перевищить цільовий діапазон Національного банку в короткостроковій перспективі.

Раніше Investory News писали, що за прогнозами мінекономіки падіння ВВП у першому кварталі може досягти 3%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram