Новини
11 Січня 2021
692

Нові прогнози Мінекономіки: Падіння ВВП у першому кварталі може досягти 3%

Карантин вихідного дня уповільнив темпи зростання сфери роздрібної торгівлі та будівництва

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оцінює падіння валового внутрішнього продукту України (ВВП) за підсумками січня-березня 2021 року в 3%, йдеться в Огляді економічної активності, оприлюдненому на сайті відомства.

“Якщо до прийняття рішення про карантин вихідного дня в листопаді 2020 року і введення чергового локдауну цьогоріч у січні Мінекономіки прогнозувало незначне зростання ВВП в першому кварталі 2021 року, то зараз, з огляду на скорочення запасу міцності більшості ЗЕД (Зовнішньо-економічна діяльність), особливо сфери послуг, і виснаженість економіки постійними коливаннями та змінами умов роботи у 2020 році, очевидним є падіння ВВП за підсумками першого кварталу 2021 року, яке може досягти 3%”, — зазначається в документі.

Однак міністерство очікує відновлення зростання з другого кварталу наступного року.

Водночас за підсумками січня-листопада міністерство оцінює падіння ВВП на рівні 4,7% до аналогічного періоду 2019 року, скорочення зведеного індексу виробництва (ЗІВ) за цей період сповільнилося до 5,2% у порівнянні з 6% за 10 місяців минулого року.

У Мінекономіки зазначили, що карантин вихідного дня, введений в листопаді, уповільнив темпи зростання сфери роздрібної торгівлі та будівництва в порівнянні з жовтнем, проте не зупинив їх.

Серед позитивних факторів впливу на економічну активність міністерство назвало адаптацію деяких видів економічної діяльності до роботи в умовах карантину, а також збереження фінансової стабільності — низьку інфляцію і передбачувану стриману динаміку курсу.

Крім цього населення показувало високу купівельну спроможність, а на світових ринках чорних металів і залізних руд зберігалася сприятлива кон’юнктура. Серед негативних факторів вказані низька інвестактивність та врожайність пізніх сільгоспкультур, яка була нижче торішнього рівня (кукурудза, соняшник, соя, цукрові буряки).

Обсяги оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів за 11 місяців минулого року зросли на 4,2% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року (+ 3,8% за 10 міс. 2020 року), індекс будівельної продукції — на 2,8% (+ 1,9%). Проте в інших секторах сталося просідання: транспорт — 14,6% (15,4%), індекс сільгосппродукції — 12,4% (-14,2%), промисловість — 6,2% (-6,8%), свідчить огляд відомства.

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує, що після скорочення ВВП України минулого року на 5,5% у 2021 році економіка зросте на 3%. Ще на початку жовтня 2020 року Банк оцінював перспективи відновлення скромніше — в 1,5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram