Новини
16 Лютого 2021
700

Депутати посилили відповідальність учасників дорожнього руху

Сума максимального штрафу за водіння в нетверезому стані виросла до 51 тисячі гривень

16 лютого Верховна Рада України ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху”. Його підтримали 325 депутатів, повідомляє пресслужба Парламенту.

Законом внесено зміни також до законів України “Про дорожній рух” і “Про Національну поліцію”.

Таким чином, посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Змінено механізм притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, скасувавши нарахування штрафних балів.

Також легалізовано використання поліцейськими технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адміністративне правопорушення тощо.

Згідно з ухваленим документом, істотно зростуть штрафи за водіння нетверезим: 17 тис. грн та позбавлення прав на рік за перше порушення, 34 тис. грн — за повторне порушення протягом року та позбавлення прав на три роки, 51 тис. грн — за третє протягом року порушення, позбавлення прав на 10 років та конфіскація автомобіля.

Також передбачений штраф у 40,8 тис. грн за відмову проходити огляд на стан алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Також підвищуються штрафи за перевищення швидкості: на 20-50 км/год вище дозволеної швидкості — 340 грн, на понад 50 км/год — 1,7 тис. грн. При створенні аварійної ситуації під час перевищення швидкості — 3,4 тис. грн.

Підвищуються розміри штрафів за ненадання переваги автомобілям “швидкої допомоги” та аварійно-рятувальних служб — 680 грн.

За водіння без прав — 425 грн, а якщо у водія взагалі немає прав — 3,4 тис. грн. За водіння в період, коли водія позбавили прав, — 20,4 тис. грн і заборона на керування автомобілем до п’ять років.

За втечу з місця аварії — 3,4 тис. грн і позбавлення прав на шість місяців. За пошкодження інших транспортних засобів під час аварії — 1,19 тис. грн.

Також законом вводяться штрафи для пішоходів та велосипедистів: 255 грн за перехід дороги в невстановленому місці.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала законопроект щодо використання дронів, таким чином парламент хоче відрегулювати використання безпілотників на території держави.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram