Новини
1 Жовтня 2021
670

Ціни на газ в Європі відновили історичний рекорд

На відкритті торгів вартість газу становила $1157, а на максимумі досягла позначки $1205,25

Біржова ціна газу в Європі вкотре оновила історичний максимум, вперше перевищивши позначку $1200 за 1 тис. м³, свідчать дані лондонської біржі ICE.

Станом на 10:20 за київським часом ціна листопадового ф’ючерсу на хабі TTF в Нідерландах становить €94,5 за 1 МВт·год (ціни на ICE представлені в євро за 1 МВт·год), або $1130,31 за 1 тис. м³ (виходячи з поточного обмінного курсу євро до долара).

З початку торгів ціна зросла на 0,51%. На відкритті вартість газу становила $1157, а на максимумі досягла позначки $1205,25. Потім вона трохи впала, але все одно залишилася близько до попереднього рекорду. Останній був встановлений напередодні, 30 вересня, і становив $1189 за 1 тис. м³.

Історичний рекорд ціни на газ фіксують на біржі четвертий день поспіль. Так, 27 вересня вона досягла позначки в $953, 28-го — $1043, 29-го — $1061.

Цього року ціни на газ в Європі поводяться нетипово, пише РБК. Зазвичай влітку вони знижуються і підвищуються в період активного споживання. Але у 2021 році зростання тривало й навесні, і влітку, а вересень приніс нові рекорди біржових цін. Причиною тому на Заході називають дії “Газпрому”, який бронював додаткові потужності з транзиту газу через Україну на серпень, вересень і жовтень у невеликому обсязі.

Деякі європейські та американські політики заявили, що “Газпром” використовує високі ціни, щоб отримати дозвіл на запуск трубопроводу “Північний потік-2” до схвалення регулюючих органів Німеччини та ЄС. Понад 40 депутатів Європарламенту закликали Європейську комісію розслідувати роль “Газпрому” в ситуації, що склалася.

Нагадаємо, у Британії почали зупиняти заводи через високі ціни на газ. Заводи в основному виробляють аміачно-нітратні добрива і ціни на них тепер можуть зрости.

Італійське Управління з регулювання енергії, мереж і навколишнього середовища (Arera) попередило про підвищення тарифів на світло і газ для стандартної сім’ї з 1 жовтня: ціни зростуть на 29,8% і 14,4% відповідно.

Тим часом латвійське Інчукалнське підземне сховище газу (ПСГ) може спорожніти до січня наступного року, побоюється латвійська компанія AS Conexus Baltic Grid (Conexus), яка займається зберіганням і розподілом природного газу.

Раніше Investory News писали, що час, коли природний газ був дешевим, минув. Попит на колись доступне паливо сильно перевищив пропозицію і призвів до стрибка цін у всьому світі. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram