Новини
18 Травня 2020
859

Ціна нафти Brent перевищила $33 вперше з 13 квітня

У марки WTI теж своєрідний рекорд – уперше з 17 березня вона коштує понад $30

Вартість нафти марки Brent з поставкою у липні зросла на 1,83%, до $33,44, вперше з 13 квітня, свідчать дані торгів на Лондонській біржі ICE. Своєю чергою вперше з 17 березня вартість липневих ф’ючерсів на нафту WTI згідно з даними торгів піднялася вище $30 за барель (на 1,80%, до $30,05).

Як зазначає РБК, минулого тижня Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) поліпшило свій прогноз щодо нафти на 2020 рік. Згідно з ним, падіння попиту на сировину складе 8,6 млн бар. на добу, а не 9,3 млн бар. на добу, як МЕА передбачало у квітні.

“Відновити попит допомагає поступове ослаблення обмежень, введених у рамках боротьби з поширенням коронавірусу”, – зазначили експерти агентства. За їхньою оцінкою, до кінця травня під обмеженнями знаходитимуться 2,8 млрд людей з усього світу, в той час як на піку карантинних заходів це число досягало 4 млрд осіб.

“У травні ж світова пропозиція нафти впаде на 12 млн бар. на добу в місячному вираженні, до 88 млн бар. на добу”, – вважають в МЕА. У цьому випадку пропозиція нафти у світі досягне дев’ятирічного мінімуму.

Нагадаємо, на початку березня міністри нафти країн-учасниць ОПЕК і держав, що не входять в картель, не змогли продовжити угоду щодо скорочення видобутку сировини. Угода щодо обмеження виробництва минула в кінці березня.

На фоні поширення коронавірусу та розриву угоди світові ціни на нафту обвалилися. Зокрема, 20 квітня вартість травневих ф’ючерсів на нафту WTI знизилася до позначки мінус $37,63 за барель. Слідом за WTI упали ціни й на червневі ф’ючерси Brent і російської Urals. 22 квітня ціна нафти Brent опустилася нижче $16 за барель вперше з 1999 року.

Нова угода ОПЕК + про зниження видобутку нафти була укладена 12 квітня та почала діяти з 1 травня. Згідно з нею, у травні та червні загальне скорочення видобутку мало становити 9,7 млн ​​бар. на добу, а Росія та Саудівська Аравія не зможуть добувати понад 8,5 млн бар. на добу.

11 травня стало відомо, що Саудівська Аравія в червні добровільно скоротить видобуток ще на 1 млн барелів на день. Про додаткові зниженнях також оголосили Кувейт і Об’єднані Арабські Емірати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram