Новини
18 Грудня 2020
888

“Чорна п’ятниця” в Україні цьогоріч побила рекорди

У порівнянні з 2019 роком продажі зросли на 28%

Українці, всупереч карантинним обмеженням у зв’язку з COVID-19, цього року активно купували побутову техніку та електроніку на акціях “чорна п’ятниця” і “кіберпонеділок”, що призвело до зростання продажів у порівнянні з минулим роком на 28% і новому їх рекорду в 6,6 млрд грн, свідчать дані дослідження GfK Ukraine.

“Продажі під час двотижневого періоду акцій склали 10% від продажів техніки у 2020 році”, — йдеться в прес-релізі компанії.

Згідно з ним, в натуральних показниках техніки було продано на 8,5% більше — 966 тис. одиниць.

GfK Ukraine зазначає, що онлайн українці придбали 30% товару (в гривнях). У порівнянні з минулим роком онлайн-продажі зросли на 73%, тоді як традиційні покупки оффлайн показали більш скромне зростання — 16%.

Однією з імовірних причин є те, що інтернет-магазини пропонували більше знижок: майже половина їх товару була знижена в ціні на 10% і більше.

Найбільше зі знижками продавали малу побутову техніку (46% товарів). Разом з тим, лише 7% усього обсягу покупок техніки мали понад 20% знижки (14% — минулого року). При цьому в онлайні дешевших товарів було більше, аніж у традиційних роздрібних магазинах — ціна на 48% техніки була знижена на 10% і більше.

Цікаво, що при цьому середній чек у ключових секторах техніки зріс на понад 20%. Винятком стала лише велика побутова техніка, де здорожчання середнього цінника склало лише 3%. Це свідчить про перевагу покупок преміумсегменту в період розпродажів, коли знижками українці користуються не стільки тому, щоб заощадити, а швидше для того, щоб побалувати себе дорожчим асортиментом за ті ж кошти.

“Особливо популярними виявилися роботи-пилососи, телевізори і посудомийні машини — продажі цих груп товарів зросли найбільше, якщо порівнювати з минулим роком”, — повідомили у GfK Ukraine.

Компанія зазначила, що найбільше щодо тогорічних показників зросли продажі IT-сектора — на 70% в грошовому вираженні.

“Продажі ноутбуків цієї “Чорної п’ятниці” побили всі торішні рекорди, попри досить великого попиту протягом усього року, і дефіциту товару, про який говорили виробники і продавці. Серед цифрових категорій лідерами за темпами зростання традиційно стали телевізори, однак, вперше вони не змогли перевищити торішній показник”, — прокоментувала керівниця відділу досліджень роздрібних продажів цифрової техніки Валентина Печончик.

Нагадаємо, американським ритейлерам у Кіберпонеділок (цього року відбувся 30 листопада) вдалося збільшити свої продажі на 15,1%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до рекордних $10,8 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram