Новини
10 Серпня 2020
1 117

British Petroleum змінює курс на “зелену” енергетику

Компанія скоротить видобуток нафти й газу на 40% в наступні 10 років

Фото: Depositphotos

Британський нафтогазовий гігант British Petroleum опублікував звіт про доходи за першу половину 2020 р. і розкрив подробиці плану, в рамках якого компанія досягне нульових викидів вуглецю до 2050 р. BP планує скоротити видобуток нафти й газу на 40% протягом десяти років, активно інвестувати кошти в зелені джерела енергії та з часом має намір повністю перейти на альтернативні види діяльності, повідомляє Reuters.

Аналітики BP підрахували, що попит на викопне паливо впаде на 75% до 2050 р., якщо підвищення середньорічної температури Землі виявиться в межах 1,5 °C. Якщо глобальне потепління розігріє планету сильніше, падіння може бути ще більшим.

Тож, компанія хоче зіграти на випередження і підготуватися до нових умов ведення бізнесу в найближчі 10 років, а до 2050 р. — повністю вийти з видобутку і переробки вуглеводнів.

BP заявила, що до 2030 р. її видобуток нафти й газу впаде приблизно на один мільйон барелів на день, що на 40% менше рівня 2019 р. Однак більша частина її річних капітальних витрат у наступні п’ять років, як і раніше буде припадати на нафту й газ.

Це виробнича необхідність для збереження ключових бізнес-показників і реалізації поетапного перемикання компанії на зелену енергетику.

План BP також включає інвестиції в біоенергетику, уловлювання та зберігання водню і вуглецю, а також розвиток інфраструктури для електромобілів. Компанія вже встановила 7,5 тис. станцій зарядки для електричного транспорту і планує розширити мережу до 70 тис. точок.

Кошти на це в розмірі $25 млрд будуть отримані від продажу нафтогазових активів протягом наступних п’яти років.

Що стосується поточних фінансових показників British Petroleum, то компанія зазнала збитків у $21,2 млрд проти прибутку в другій половині 2019 р.

Загальна виручка скоротилася на 35,7% і склала $90,73 млрд. Вартість нафти Brent знизилася до 18-річного мінімуму у квітні, зупинилася на позначці в $20 за барель, але все ж повернулася до $44 в травні.

Представники компанії також зазначили, що дохід у третьому кварталі 2020 р. знизиться ще сильніше через зростання цін на техобслуговування, сезонних робіт і пандемії коронавірусу.

Компанія вже продала нафтохімічний підрозділ та оголосила, що планує скоротити 10 тис. робочих місць через падіння цін на корисні копалини. Реструктуризація обійдеться BP у $1,5 млрд і закінчиться до кінця 2020 р.

Після оголошення про нову стратегію розвитку, акції BP виросли на 8%.

Як раніше писали Investory News, British Petroleum погодилася продати свої активи на Алясці за $5,6 млрд американській нафтовій компанії Hilcorp Alaska. Угода є частиною планів компанії із залучення $10 млрд протягом наступних двох років шляхом продажу активів.

Нагадаємо, члени Нафтогазової кліматичної ініціативи поставили за мету до 2025 р. знизити викиди парникових газів. Компанії зобов’язуються скоротити викиди як CO2, так і метану.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram