Новини
29 Квітня 2019
1 678

Британська компанія хоче видобувати українське золото (доповнено)

Інвестиції в родовище на Закарпатті можуть сягати $250 млн

Британська компанія Barclays вирішила інвестувати у видобуток українського золота та відновлення проблемного Мужіївського родовищa поліметaлевих руд, підприємства ТОВ “Закарпатполіметали”, що отримало перший дозвіл на видобуток у 2002 році, повідомляє УНІАН, посилаючись на лондонську “Times”.

Для інвестувaння в Укрaїну Barclays булa створенa компaнія Gofer Mining Plc, 100% якої належить Barclays.

Як зазначив предстaвник компанії в Укрaїні Олексaндр Мaштепа, Gofer Mining Plc планує інвестувати в родовище на Закарпатті близько $250 млн.

Зазначимо, що ТОВ “Закарпатполіметали”- проблемний актив, із загальною сумою заборгованості близько 35 млн грн. Нагадаємо, раніше це було єдине в Україні діюче золотовидобувне підприємство, яке почало працювати у 2007 році, а з 2008 – перебуває у процесі банкрутства.

“Такий стан підприємства, безумовно, не є інвестиційно привабливим. Однак ми як інвестори все одно націлені на тісну, довгу, плідну співпрацю з Україною. І розраховуємо на підтримку Мінекономрозвитку та Кaбінету міністрів Укрaїни”, – підкреслив Олександр Маштепа.

Наразі Мужіївське родовище є єдиним достатньо розвіданим в Україні, на якому раніше видобувалося золото. На сьогодні там знаходиться 55 т золота, 1 млн т цинку і свинцю розвіданих запасів. У грошовому еквіваленті – майже $3,8 млрд.

“Також на території родовища розташоване сховище відпрацьованої породи. У цьому сховищі вже є 1 т видобутого золота і 4,5 т срібла. Якщо перевести це на гроші, мова йде про $32 млн і $3 млн відповідно”, – зазначає Укрінформ.

Barclays – один з найбільших банків Великої Британії, а також один із найстаріших у світі, заснований у 1690 році. Працює у сферах роздрібного та корпоративного банкінгу, управління активами та інвестиціями. Має дочірні банки та філії у більш ніж 50 країнах світу.

Також, напередодні Канадська гірничорудна компанія Black Iron оголосила про наміри залучити $1,5 млн під проект в Україні, через приватне розміщення до 25 млн юнітів компанії за ціною 0,06 канадських доларів за штуку. Інвестиції будуть спрямовані для реалізації проекту будівництва підприємства з випуску концентрату на Шиманівському родовищі залізних руд.

Окрім того, низка іноземних компаній виявила активний інтерес до видобутку в Україні літію, кобальту, нікелю та марганцевих руд. Серед зацікавлених сторін: Бразилія, США, Канада, Японія, Китай та вітчизняні компанії з іноземними інвестиціями.

Доповнення

Як повідомили Investory News в Avellana Gold – компанії, що з 2016 року володіє спеціальними дозволами на розробку Мужіївського родовища на Закарпатті, та веде відповідну до них діяльність, жодних перемовин щодо нових інвесторів не було та не планується.

“Американська компанія Avellana Gold, яка займається родовищем вже три роки та володіє всіма активами, раніше ніколи не чула про нового інвестора. Ми єдина компанія, яка володіє спецдозволами на розвідку Мужіївського родовища поліметалевих руд на Закарпатті, і не спілкувалися з жодними інвесторами. Про компанію Gofer Mining PLC, яка начебто хоче вкладати в Мужіївське родовище, ми дізналися зі ЗМІ. Їхні представники до нас не зверталися, жодних перемовин не відбувалося”, – повідомили в компанії Avellana Gold.

Довідка: Компанія Avellana Gold займається розвідкою і розробкою родовищ корисних копалин в Україні та країнах Східної Європи. У 2016 році компанія придбала підприємства “Карпатська рудна компанія” і “Західна геологорозвідувальна компанія”, що володіють спеціальними дозволами на видобуток і розвідку поліметалевих руд в Західній Україні (Мужіївське, Берегівське і Квасівське родовища).

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram