Бiзнес
16 Лютого 2022
4 188

Боротьба зі старістю: Які стартапи допоможуть людству продовжити тривалість життя

Новий тренд серед магнатів з Кремнієвої Долини набирає обертів

На початку вересня 2021 року в ЗМІ з’явилася новина, згідно з якою Джефф Безос — найбагатша людина у світі — інвестує в компанію Altos Labs, яка вивчає процес старіння з метою перепрограмування клітин людини. Перепрограмування — це процес повернення зрілих клітин у стан стовбурових, який дозволяє з клітин однієї спеціалізації отримати клітини з іншою функцією.

За задумом компанії, за допомогою “перепрограмування” клітини організму зможуть омолоджуватися.

Сама ідея перепрограмування належить Сіньє Яманаке, японському вченому, якому вдалося отримати індуковані стовбурові клітини шляхом епігенетичного перепрограмування. Він з’ясував, що за допомогою чотирьох білків (пізніше їх назвали ім’ям вченого — “чинники Яманаки”) клітини можна повернути в стан, близький до ембріонального. Пізніше експерименти над мишами підтвердили, що деякі особини мали помітні ознаки омолодження тканин.

За дослідження у цій галузі Сінья Яманака у 2012 році отримав Нобелівську премію з медицини.

На фото: Сінья Яманака

Компанія Altos Labs, використовуючи фактори Яманаки, планує створювати з білків нові клітини, схожі на стовбурові, які будуть замінювати та омолоджувати клітини організму.

Водночас всупереч інтересу світових інвесторів, вчені з компанії чесно зізнаються, що поки не знають, як припинити старіння клітин. Головний виклик — зробити так, щоб клітини омолоджувалися всередині організму простим, наскільки це можливо, способом.

Наприклад, за допомогою ліків. Поки що єдиним способом перепрограмування клітин є генна інженерія — коштовна сукупність методів і технологій, доступна дуже обмеженій кількості осіб. Всупереч експериментальності стартапу та відсутності реальних прогнозів, інвестори та технологічні магнати, судячи з усього, розраховують на подальший розвиток у цій галузі. Згідно з повідомленнями різних джерел, Altos Labs залучила щонайменше $270 млн інвестицій. Щорічний дохід вчених, які працюють в Altos Labs, становитиме понад $1 млн.

Переливання крові

У давнину існувала думка про те, що кров молодих людей здатна покращувати здоров’я. Є легенди про те, що Папа Римський Інокентій VIII, бувши старим, лікувався кров’ю молодих хлопчиків, щоб зміцнити свої життєві сили та здоров’я.

У Стародавній Греції після гладіаторських боїв глядачі кидалися на стадіон у шаленому бажанні випити кров із ран бійців, щоб набути сили та сміливості, які, ймовірно, течуть у їхніх жилах.

У світі є людина, яка виступає апологетом методу переливання крові, попри всі перешкоди та заборони. Джессі Кармазін, випускник Стенфордської медичної школи, у 2016 році започаткував стартап Ambrosia.

На фото: Джессі Кармазін

Основна (і злегка моторошна) ідея стартапу — переливання плазми крові, взятої у молодих донорів від 16 до 25 років, може допомогти протистояти старінню.

Ін’єкції плазми дійсно використовуються в медицині, наприклад, при захворюваннях печінки, коли в крові у пацієнтів не вистачає власних білків. Але якщо у разі таких процедур медичний ефект від них підкріплений дослідженнями, то омолодження за допомогою переливання плазми, швидше за все, лише псевдонауковий міф.

Наперекір сумнівності процедури, вона мала популярність серед забезпечених людей. За процедуру переливання одного літра молодої крові компанія Ambrosia просила $8 тис.

У лютому 2019 року FDA (американське управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів) опублікувало заяву, в якій повідомило про відсутність клінічних випробувань, що доводять корисність процедури переливання крові від молодих донорів.

Через цю заяву Джессі Кармазін був змушений закрити Ambrosia. Через кілька місяців Кармазін ненадовго повернувся на ринок із новим проєктом під назвою Ivy Plasma, потім закрив його і наново відкрив Ambrosia. Щоправда, тепер компанія слідує регламенту FDA і попереджає, що не може гарантувати будь-який ефект від переливання плазми, а сама процедура — лише експеримент. Ціна за переливання трохи змінилася, тепер за 1 л молодої крові потрібно буде заплатити лише $5,5 тис.

При цьому не можна сказати, що реальні засоби проти старіння будуть доступні лише обраним.

Точкова терапія

Ще одна компанія зі США, яка планує подолати старіння за допомогою стволових клітин — Agex Therapeutics. Компанія існує на ринку з 2017 року.

Заявлена ​​мета Agex — ремонт пошкоджень клітин. В Agex Therapeutics вважають, що якщо винайти препарати, які допоможуть подолати старіння окремих клітин людини та підвищити їхню можливість до регенерації, людина буде старіти значно повільніше

При цьому відмінною особливістю компанії є здатність до точкової терапії стовбуровими клітинами. Вчені з Agex можуть створювати чисті популяції стовбурових клітин потрібного типу — це важливо для того, щоб пацієнт отримував ті клітини, які потрібні його організму для відновлення, і не отримував ті, що можуть завдати йому шкоди.

Ще одна мета компанії — навчитися вводити в організм не самі стовбурові клітини, а їх агенти, які змусять клітини, що вже є в організмі, “відкотитися” до більш ранньої, близької до стовбурової, версії. Це поверне їм здатність відновлювати тканини.

Штучний інтелект проти старіння

Ще один стартап, який займається проблемою старіння — компанія Gero.

Спочатку Gero займався лише наукою — вчені публікували статті в журналах, що рецензуються, деякі отримували критику. Потім команда Gero почала збирати дані про здоров’я людей, аналізувати їх і в такий спосіб виявляти “мішені” організму.

Компанія має окреме відгалуження — платформу для створення нових ліків під назвою GERO.AI. За допомогою машинного навчання та штучного інтелекту платформа аналізує масиви біологічних семплів та знаходить слабкі точки в організмі.

Наприклад, у 2018 році GERO.AI вивчила близько 300 зразків плазми померлих людей, після чого команда вчених знайшла білок, що впливає на біологічний вік. Команда Gero висловила припущення, що зменшення концентрації знайденого білка може сповільнити старіння.

Гіпотезу перевірили в лабораторії з вивчення старіння людини в Національному університеті Сінгапуру, знайшли підтвердження і завдяки зібраним людським даним ученим із Gero вдалося омолодити старих мишей, продовживши їхнє життя на півтора місяця. Як і в інших anti-aging стартапах, до експериментів із людьми ще далеко, тому всі дослідження проводяться на мишах.

Людські дані платформа отримує, купуючи біобанки (наприклад, 300 зразків плазми обійшлися компанії в $1 млн) і за допомогою програми GeroSense — wellness-відгалуження компанії, яка збирає дані про активність користувачів за допомогою смарт-годинників або фітнес-трекерів. Інтерфейс виділяє біологічний вік людини та здатність організму до відновлення. Крім цього, GeroSense вміє визначати патерни під час ходьби — наприклад, по ході може визначити, чи курить людина, чи перебуває вона в стресі.

За словами засновників, головне завдання Gero — виділяти фактори, що спричиняють старіння, вимірювати їх, а потім розробляти ліки проти них. Так, наприклад, у травні 2021 року наукова команда Gero спільно з онкологічним центром Розуелл-Парк опублікувала статтю в журналі Nature Communications. Згідно із спільним дослідженням, ще один “маркер” старіння — здатність організму протистояти стресу. Що старша людина, то нижча здатність до відновлення, навіть якщо інші показники організму залишаються в нормі.

Стартап від Google

Співзасновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін давно зайнялися ідеєю продовження життя і досі є одними з тих, хто постійно вкладається у нові дослідження на тему старіння.

На фото: Сергій Брін (зліва) та Ларрі Пейдж

Їхня зацікавленість у 2013 році вилилася у створення Calico — біотехнологічної компанії, яка досліджує процеси старіння та захворювань, що супроводжують його.

В основному компанія займається науковими дослідженнями на тему старіння. Для цього в 2013 Calico спільно з фармацевтичним гігантом AbbVie створила науково-дослідний центр.

Крім цього, в надії створити ліки від вікових захворювань, у 2017 році стартап уклав п’ятирічну партнерську угоду з біотех-компанією C4 Therapеutics. Остання спеціалізується на лікуванні складних лікарськостійких захворювань за допомогою методу розщеплення білка.

Рішення про партнерство було прийняте для того, щоб ближче підійти до створення тих ліків, які справді можуть допомогти людям жити довше.

За різними оцінками, компанія Google вклала у стартап Calico понад $1 млрд. Крім Google у компанію також інвестував голова ради директорів Apple Артур Левінсон.

Незважаючи на інвестиції та шум навколо компанії Calico, багато хто ставиться до її діяльності скептично. Так, наприклад, Юваль Ной Харарі у своїй книзі Homo Deus писав, що проблему старіння не вдасться вирішити найближчим часом, а значить, співзасновники Google навряд чи стануть безсмертними.

Інші впевнені, що компанія Calico, можливо, назавжди залишиться лише науково-дослідним центром, який вивчатиме проблеми старіння, але не пропонуватиме рішень. Втім, із таким скепсисом ставляться до багатьох компаній у цій галузі. Один із засновників компанії Google Сергій Брін у відповідь на це заявив, що “не планує вмирати”.

Джерело: Bloomber, TechCrunch, РКБ

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram