Соцмережі
4 Квітня 2019
902

Богдан Олександрук: Ментальне ожиріння

Або про те, що забагато читати може шкодити організму

Мені пощастило бути в оточенні інтелектуально розвинених людей.
Однак, я став помічати, що не усіх інтелектуалів можна назвати результативними людьми.
Можна захоплюватись їх думками і висловлюваннями, але по факту їх персональні результати значно нижчі за їх інтелект. Якийсь час я намагався з’ясувати для себе цей феномен. Так у мене народилась метафора метального ожиріння.
Її суть полягає в тому, що для гарного ментального метаболізму усі спожиті інтелектуальні калорії повинні бути спалені через набуття реального досвіду. Неспалені інтелектуальні калорії накопичуються і збільшують розрив між знанням про круті речі та здатністю успішно застосовувати ці знання. Інтелектуал стає неповоротким, а коли настає час діяти, він знову робить те, в чому він відчуває себе комфортно: споживає інтелектуальні калорії, читає, відвідує заходи, розмірковує чи розпочинає довгі дискусії. А потім закономірну відсутність результату він нескінченно осмислюватиме та пояснюватиме собі й оточуючим. Але реальна справа буде рухатись дуже повільно. Це і є ментальне ожиріння.
Ось чому так небезпечно багато читати і мало застосовувати, ретельно перевіряти в реальному житті.

Зараз багато інтелектуальних спокус – легких інтелектуальних калорій. Книги з думками найвидатніших людей доступні на кожній АЗС та озвучені для прослуховування в авто, численні семінари, онлайн-курси, інтелектуальні дискусії на відстані 1 кліку.
Це створює ілюзію, що можна дуже легко і швидко розвинути себе та стати на один рівень із авторами прогресивних ідей, фонтануючи прогресивними думками.
Але це лише ілюзія, адже розмови про спорт не роблять людей спортивними, а для народження прогресивний ідей автори перетравлювали повільні ментальні вуглеводні – проживали власний життєвий досвід і осмислювали його.

Не про вибори.А про ментальне ожиріння.Або про те, що забагато читати може бути шкідливо.Мені пощастило бути в…

Опубліковано Богданом Олександруком Середа, 3 квітня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram