Соцмережі
11 Червня 2019
569

Богдан Данилишин: Три способи розігнати економічне зростання

Інфраструктурні проекти, стимулювання експорту та заходи підтримки будівельної галузі

Перше – інфраструктурні проекти. Ступінь зношеності транспортної інфраструктури та інфраструктури ЖКГ настільки висока, що розпочавши активно розв’язувати цю проблему ми можемо одночасно – суттєво поліпшити стан інфраструктури і дати імпульс зростанню економіки. Тут може зіграти позитивну роль активізація механізму державно-приватного партнерства, застосовуючи який можна використовувати фінансовий і науково-технічний потенціал приватного сектора в умовах обмеженості держбюджетного фінансування і недешевого банківського кредитування. Важливою рисою подібного партнерства є синергія фінансових можливостей приватних компаній з держгарантіями, які значно підвищують рівень довіри до реалізованих проектів. Державно-приватне партнерство збільшить ефективність інвестицій в Україні, причому здійснених без відволікання коштів з держбюджету. Наприклад, в даний час у Великобританії проекти державно-приватного партнерства забезпечують 17% економії держбюджету, у Франції два основних оператора державно-приватного партнерства забезпечують 60% переробки відходів, 62% водопостачання і 75% міського центрального опалення в країні.

Друге – стимулювання експорту. Воно здійснюється, в тому числі і через розширення співпраці українського бізнесу із ЄБРР, та міжнародними банківськими групами які надають в Україні послуги із торгівельного фінансування. Щорічно українські підприємства (в т.ч. експортери) не вибирають відкритих лімітів із торгівельного фінансування на 2-2,5 млрд дол. США.

Перспективним є і функціонування спеціального експортно-кредитного агентства, яким надаються такі послуги, як відкриття кредитних ліній експортерам і закордонним покупцям української продукції, кредитування транспортних витрат експортерів, закупівель ними технологічного обладнання. На експортно-кредитні агентства також покладено функцію страхування та гарантування експортних кредитів. Протягом декількох років в Україні велася бурхлива дискусія на тему створення експортно-кредитного агентства. Саме час перейти від слів до справи.

Але куди важливіше нарешті зрозуміти, що будь-які заходи щодо стимулювання експорту, якщо вони не будуть пов’язані з промполітикою, не дадуть серйозних результатів. Усі тривалі успіхи в збільшенні експорту з країн, наприклад, Південно-Східної Азії були пов’язані виключно з організацією виробництва нових технологічних товарів. Тому необхідна підтримка компаній-лідерів, що мають високу динаміку зростання несировинного експорту. Необхідно сприяти хоча б точковій реіндустріалізації з акцентом на експорт. Також потрібне створення режиму максимального сприяння для відкриття в Україні складальних виробництв європейських технологічних лідерів – з прицілом на запозичення технологій.

Третє – заходи підтримки будівельної галузі. Тут, як і в випадку з розвитком транспортної інфраструктури та інфраструктури ЖКГ, дуже важливий мультиплікативний ефект. Будівництво та інфраструктура – галузі, які стимулюють зростання виробництва в машинобудуванні, металургії, металообробці, промисловості будматеріалів, транспортній галузі. І створюють велику кількість робочих місць.

Крім заходів макрорівня потрібні і технічні заходи для досягнення стійкого зростання економіки нашої країни. Які? Мені видаються ефективними наступні:
– заохочення самофінансування інвестицій в приватному секторі.
– стимулювання прискореної амортизації для підприємств, що експортують продукцію з високою доданою вартістю.
– нарощування державних капітальних інвестицій, зокрема в аерокосмічній галузі.
– створення механізму трансформації і внутрішніх заощаджень у внутрішні інвестиції.
Уміння управляти економічними процесами в умовах циклічності розвитку, своєчасно виявляти причини навіть короткострокових економічних змін – одне з найбільш актуальних завдань, що стоять зараз перед керівництвом України. Вважаю, запропоновані макро- і технічні заходи буду сприяти успішному вирішенню завдання підтримки стабільних темпів зростання економіки країни з прицілом на прискорення.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram