Новини
2 Липня 2019
677

Без ліміту: НБУ скасував валютні обмеження для українського бізнесу за кордоном

Зміни набрали чинності 2 липня 2019 року

Національний банк України скасував низку адміністративних обмежень, які створювали незручності українським компаніям, іноземним інвесторам та дипломатичним представництвам. Зміни затверджені постановою правління Національного банку №86 від 27 червня і набирають чинності сьогодні, 2 липня.

Як повідомляє прес-служба регулятора, у першу чергу скасовано ліміт на фінансування власних закордонних представництв та інших відокремлених підрозділів.

Зазначається, що раніше переказ коштів іноземним філіям обмежувався загальним лімітом для юридичних осіб на інвестування за кордон у €2 млн на рік. “Відтепер операції з переказу коштів безпосередньо на рахунок закордонних підрозділів виведені з-під дії ліміту і не будуть обмежуватися в обсягах”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що Нацбанк встановив додаткові вимоги для валютного нагляду за такими операціями. Мета – мінімізувати ризики непродуктивного відтоку капіталу.

“Зокрема банки зобов’язані отримувати від українських компаній, що мають намір фінансувати власні закордонні підрозділи, розгорнутий кошторис та інші документи, якими обґрунтовується необхідність такої трансакції”, – зазначили у відомстві.

І підкреслили, що зазначене пом’якшення не поширюватиметься на операції з переказу коштів у країни-агресори/окупанти, офшорні зони та країни, “що не виконують або не належно виконують рекомендації FATF”.

Крім того, в НБУ спростили реінвестування доходів іноземних інвесторів від операцій з українськими цінними паперами. Відтепер нерезидентам дозволено переказувати кошти, отримані за цінними паперами, що обліковуються в іноземному банку-депозитарії, з коррахунку цієї установи на власний рахунок в Україні.

“Це дозволить уникати ситуацій, коли інвестори втрачатимуть на додатковій конвертації валют через неможливість прямого зарахування доходів у гривні одразу на свій гривневий рахунок”, – зазначили у НБУ.

До того ж, скасовано заборону розрахунків у готівковій іноземній валюті для оплати фізичними та юридичними особами консульських зборів за легалізацію товаросупровідних документів у дипломатичних представництвах або консульських установах країн, які не приєдналися до Гаазької конвенції від 05 жовтня 1961 року. До таких країн належать Алжир, Афганістан, В’єтнам, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Ірак, Іран, Камерун, Канада, Катар, Кувейт, Ліван, ОАЕ, Саудівська Аравія, Сирія, Судан, Таїланд, Уругвай.

Перелік трансакцій, що дозволяється проводити в іноземній валюті на території України, доповнено операціями між фінансовою установою та Кабінетом Міністрів України в межах міжнародних договорів про кредити, гранти, позики. “Це знизить валютні ризики держави під час здійснення таких операцій”, – йдеться у повідомленні.

У НБУ також удосконалили ризик-орієнтований нагляд банків у частині перевірок іноземних банків-контрагентів, перерахування яким здійснюють українські компанії.

“Відтепер банки самостійно на підставі інформації з публічних джерел визначатимуть ступінь ризику іноземних банків-контрагентів за валютною операцією”, – зазначили у відомстві. І нагадали, що раніше використовувався для цього перелік, наданий Національним банком на підставі інформації Державної служби фінансового моніторингу.

Нагадаємо, в лютому Національний банк України дозволив компаніям та банкам з іноземними інвестиціями репатріювати дивіденди за 2018 рік. А з 8 травня було послаблено чергові обмеження на валютному ринку для бізнесу – ліміт на репатріацію дивідендів підвищено з €7 млн до €12 млн на місяць.

Також Нацбанк надав можливість відкривати рахунки в українських банках новим суб’єктам фінансового ринку України – юридичним особам-нерезидентам, у тому числі іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, які діють від імені таких інвестиційних фондів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram