Новини
12 Січня 2021
1 076

Аукціон у смартфоні: Sotheby’s у 2020 році зібрав понад $5 мільярдів

Молоді азійські покупці цінують предмети розкоші та художників з гучними іменами

Фото: Sotheby`s

П’ятий рік поспіль аукціонний будинок Sotheby’s лідирує на азійському ринку. На думку генерального директора Sotheby’s Чарльза Ф. Стюарта, цього разу в минулому 2020-му успіх аукціонному дому принесла ставка на модернізацію (експерименти з онлайн-торгами Sotheby’s почав задовго до пандемії) і на персоналізований підхід до клієнта, пише Forbes.

З початком пандемії на сайт аукціонного будинку нахлинули нові покупці. У порівнянні з 2019 роком нових покупців торік виявилося на 27% більше. І це найбільше зростання аудиторії за останні 15 років.

В Sotheby’s впевнені, це сталося з трьох причин: новий зручний онлайн-каталог, розвиток соцмереж аукціону (3,8 млн передплатників), заново винайдений гібридний формат “живих аукціонів”, коли торги йдуть у порожньому залі перед екраном, а ставки приймають телефоном і в інтернеті.

Для тих, кому недостатньо розкладу торгів, аукціон придумав нову онлайн-платформу BuyNow, де в будь-який момент дня і ночі нон-стоп виставлені ювелірні прикраси, предмети колекційного дизайну, годинники, сучасне мистецтво, — всього понад 3 тис. лотів. Всього у 2020 році аукціон продав предметів розкоші на $640 млн і зріс на 600% у порівнянні з 2019 роком.

Понад 40% учасників аукціону у 2020 році були новачками. Особливо активно на онлайн-торгах діяли азійські покупці. Число онлайн-клієнтів з Азії збільшилося минулого року вдвічі. З 20 топ-лотів, проданих на Sotheby’s, покупці з Азії боролися за 10 і купили 9.

До $3,5 млрд, отриманих на аукціонах, додалися $1,5 млрд, вторговані в рамках приватних продажів (це вдвічі більше, ніж минулого року).

На фото: “Триптих, натхненний “Орестеєю” Есхіла”/Sotheby’s

Найдорожчою роботою на Sotheby’s минулого року став “Триптих, натхненний “Орестеєю” Есхіла” Френсіса Бекона (1981 рік) проданий за $84,6 млн. Китайський сувій з п’ятьма вершниками художника Жень Женьфа (1255-1327) пішов за $39,6 млн. “Сплеск” Девіда Хокні 1966 року проданий за $29,8 млн.

Нагадаємо, премія Державного банку Швеції пам’яті Альфреда Нобеля присуджена Полу Мілгрому та Роберту Вілсону за удосконалення теорії аукціонів і винахід нових форматів аукціонів.

А от на торговому майданчику Prozorro.Sale (Prozorro.Продажі) вперше виставлені полотна українських художників: “Хутір” Сергія Васильківського та “Дівчина в білому костюмі” Лазаря Воловика.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram