Новини
14 Січня 2020
1 735

Арештовано майно суднобудівного заводу “Океан”

Прокуратура притягує до відповідальності осіб, що штучного довели компанію до банкрутства

Печерським районним судом Києва накладено арешт на весь цілісний майновий комплекс публічного акціонерного товариства “Миколаївський суднобудівний завод “Океан”, про це йдеться у повідомленні пресслужби Офісу генпрокурора.

Контекст. Зазначається, що на даний момент прокуратурою вживаються заходи, спрямовані на притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, які брали участь у протиправних діях щодо штучного доведення до банкрутства та незаконних оборудках з майном підприємства.

Передісторія. У листопаді 2013 року Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутом “МСЗ “Океан” за клопотанням близької, за деякими даними, до власника “Смарт-груп” Вадима Новинського “Консалтинг-Гамма”.

Через три роки Печерський райсуд Києва наклав арешт на рухоме і нерухоме майно “МСЗ Океан” і передав його на відповідальне зберігання директору “Океан-Судноремонт” Леоніду Шумило. У листопаді того ж року Апеляційний суд Києва скасував це рішення.

Як пише “Економічна правда”, з 2014 року підприємство знаходиться в стадії банкрутства. Так, ініціатором банкрутства виступило “Балаклавське рудоуправління”, яке, як і ЧСЗ, підконтрольне Новинському.

На початку лютого 2014 року Госпсудом Миколаївської області було порушено провадження у справі про банкрутство.

13 липня 2017 року колишній генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив, що Печерський райсуд Києва ухвалою від 21 червня заарештував 99,87% акцій “ЧСЗ” і 21 об’єкт нерухомого майна підприємства в Миколаєві та с.Коблево Миколаївської області.

У “Смарт-холдингу” розцінили заяву генпрокурора про арешт акцій ЧСЗ і початок досудового розслідування як тиск на компанію та її акціонера Новинського.

У грудні 2018 року цілісний майновий комплекс визнаного банкрутом МСЗ “Океан” був проданий на аукціоні за 122,2 млн грн ТОВ “Торговий дім “Аннона”.

Формальним власником заводу є Ігор Волошин, племінник колишнього начальника Миколаївського морського торгового порту Василя Капацини.

Василь Капацина – єдиний власник ТОВ “Суднобудівний завод “Океан”, яке управляє ЦМК підприємства.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2019 року, Василь Федін, генеральний директор суднобудівного об’єднання Smart Maritime Group (SMG), що входить до структури промислово-інвестиційної групи Вадима Новинського “Смарт-Холдинг”, прийняв рішення покинути пост топменеджера та продовжити кар’єру за межами компанії.

Ще раніше кіпрська компанія Pelidona Services Limited (Кіпр), яка входить в групу “Смарт-Холдинг” Вадима Новинського, збільшила свою частку в акціонерному капіталі британської нафтогазової компанії Regal Petroleum plc, публічної компанії, з 54% до 82,65%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram