Новини
14 Листопада 2020
1 227

Апетити людей загрожують знищенню деяких видів риб

7,5% від загального числа всіх риб Європи знаходиться під загрозою повного зникнення

Однією з найважливіших проблем світового океану є надмірний вилов риби. Експерти запропонували спосіб виправити ситуацію: зміщення харчових пріоритетів у сторону морепродуктів і риб нецінних видів.

Надмірний вилов практикується в багатьох країнах і на сьогодні є основною причиною масового скорочення популяцій багатьох видів риб. Частина з них вже перебуває на межі вимирання.

Згідно зі звітом 2015 року, підготовленим Міжнародним союзом охорони природи до Всесвітнього дня океанів, який відзначався 8 червня, 7,5% від загального числа всіх риб Європи знаходиться під загрозою повного зникнення. При цьому 58 з 59 видів потрапили в цей список виключно через надмірний вилов.

До економічних причин цього відноситься зростаючий попит, що йде слідом за збільшенням чисельності людей на планеті. Технологічними причинами стали вдосконалені методи рибальства: цифрові карти, супутникова навігація і тривимірні гідролокатори дозволяють вести точний вилов навіть у водах з важким підводним рельєфом, які раніше доводилося обходити. У відкритому морі сучасні інструменти легко знаходять великі косяки риби, роблячи можливим їх повний вилов.

Не рятують ситуацію і що існують у багатьох країнах квоти на вилов. Нерідко вони навіть збільшують частку спійманої риби, оскільки рибалки не зупиняються, поки не вичерпають дозволені ліміти. А в країнах Третього світу, при відсутності контролю на державному рівні, розквітає браконьєрство.

Один із провідних морських екологів — Ендрю Шарплесс, керівник міжнародної організації зі збереження океанського біорізноманіття Oceana — ще у 2015 році запропонував усім державам об’єднатися у створенні загальної стратегії порятунку популяцій риб.

На його думку, в першу чергу людям необхідно переглянути свої харчові пріоритети. У меню ресторанів тунець і лосось зустрічаються частіше скумбрії або оселедця, однак останні з названих видів риб найбільш численні та швидше розмножуються. Морепродукти з розряду делікатесів повинні стати доступні масовому споживачеві та увійти в повсякденний раціон любителів м’яса і риби.

За підрахунками Шарплесс, ресурси океанів, при правильному використанні, здатні щодня нагодувати 700 млн осіб. Відмовившись від риб верхнього харчового ланцюжка (таких, як лосось) і перейшовши на кормові види (оселедець), і додавши до цього морепродукти, людство надасть цінним видам риб паузу, під час якої ті зможуть відновити свою популяцію.

Нагадаємо, у Китаї закликали міста розробити “творчі рішення” щодо скорочення харчових відходів. За словами голови КНР Сі Цзіньпіна, обсяг харчових відходів у країні “шокує та засмучує”, а через зростання цін на фоні коронакризи кожне зерно рису стає “труднощами”.

Джерело: CNBC, National Geografic

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram