Новини
5 Вересня 2019
1 077

АМКУ вирішив примусово розділити Ostchem Дмитра Фірташа

Одна з причин — систематичний перепродаж всередині групи за завищеними цінами природного газу

Антимонопольний комітет України (АМКУ) прийняв рішення примусово розділити групу компаній Ostchem, яка входить в Group DF Дмитра Фірташа, в частині виробників азотних мінеральних добрив і накласти на “НФ Трейдинг Україна” штраф у розмірі 107 млн ​​грн, повідомляє прес-служба АМКУ.

“Комітет встановив, що група компаній у складі заводів-виробників “Азот”, “Рівнеазот”, “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” і оптової торгової компанії “НФ Трейдинг Україна” зловживала монопольним (домінантним) становищем на ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив протягом 2014-2017 рр.”, — наголошується в повідомленні.

Зокрема, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції визнані:

• систематичний перепродаж всередині групи за завищеними цінами природного газу, який є основною сировиною при виробництві добрив, що призвело до встановлення необґрунтованої собівартості їх виробництва і, як наслідок, до завищення вартості реалізації добрив;

• зупинка виробництва азотних мінеральних добрив заводами з березня по червень 2017 р. (сезон весняно-польових робіт), що призвело до недопостачання товару аграріям.

Згідно з повідомленням, “підставою” для зупинки заводів стало свідоме непроведення розрахунків за постачання газу і навіть не витребування вже оплаченого групою газу зі сховищ. Водночас з покупців була взята передплата за виробництво добрив.

“Оскільки реалізація добрив за межі групи відбувалася через торгову компанію “НФ Трейдинг Україна”, на цю компанію накладено максимально можливий відповідно до чинного законодавства штраф в розмірі 107 млн ​​грн”, — зазначили в АМКУ.

Також Антимонопольний комітет вважає, що якби три основних вітчизняних заводи-виробники азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один суб’єкт — група Ostchem, встановлені зловживання були б неможливі.

“Тому, з урахуванням тривалості та суттєвості порушення, його негативного впливу на аграрний ринок держави, і з метою ефективного припинення зловживання монопольним становищем до заводів групи застосована санкція у вигляді примусового поділу, який повинен відбутися протягом 9 місяців з дати отримання цього рішення”, — додали в АМКУ.

Однак, Group DF буде оскаржувати рішення Антимонопольного комітету України. Про це сказано в заяві групи компаній Дмитра Фірташа.

У Group DF вважають, що рішення АМКУ прийнято “на підставі аргументів сумнівної якості з грубим порушенням законодавства”.

“Деякі оцінки й положення не витримують ніякої критики та свідчать про лобіювання інтересів з боку конкурентів української хімічної промисловості”, — наголошується в заяві.

У прес-релізі зазначається, що своїм рішенням АМКУ фактично вирішив стратегічне завдання в першу чергу російських конкурентів по знищенню вітчизняного хімпрому.

“Ми сподіваємося, що АМКУ незабаром отримає нове керівництво, яке об’єктивно розбереться в ситуації та буде діяти в інтересах українських виробників “, — сказано в заяві.

Нагадаємо, Дмитро Фірташ продав частину торгово-офісного центру Арена Сіті бізнесменові Сергію Тігіпку. Точна сума угоди невідома, але приблизно становить $13-15 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram