Новини
8 Листопада 2020
952

Алмази з повітря: Британський мультимільйонер почав вирощувати дорогоцінні камені

Дейл Вінс відкриває виробництво перших у світі алмазів з нульовим впливом на навколишнє середовище

На фото: Jeff Moore/Borkowski

Засновник компанії Ecotricity, постачальника екологічно чистої енергії, Дейл Вінс стверджує, що розробив єдині у світі алмази, які виробляються з вуглецю, води та енергії, одержуваної від поновлюваних джерел, повідомляє The Guardian. Алмази, в буквальному сенсі вироблені з повітря, отримали сертифікацію Міжнародного гемологічного інституту (IGI).

В основі створення алмазів лежить процес, званий хімічним осадженням з газової фази. Для цього в реактор (“млин”) поміщається так зване діамантове зерно — мікроскопічний центр кристалізації. До нього в камеру додають збагачений вуглецем метан і нагрівають до 800 градусів. Вуглецеві елементи поступово зв’язуються з зерном, створюючи алмаз, ідентичний каменю, якому б потрібні були мільярди років, щоб самостійно утворитися на землі.

Вінс пообіцяв отримувати вуглекислий газ безпосередньо з повітря, а водень, необхідний для виробництва метану, — шляхом розщеплення молекул дощової води за допомогою електролізної машини, що працює на відновлюваних джерелах енергії.

За словами Вінса, його нове підприємство Sky Diamonds буде виробляти 200 каратів алмазів на місяць протягом наступного року, проте потенційно виробництво можна розширити до 1000 карат на місяць.

Бізнесмен зазначає, що видобуток всього одного карата (0,2 г) традиційного алмазу призводить до використання 3890 літрів води та виробництва 108 кг викидів вуглекислого газу. Крім цього, видобуток алмазів пов’язаний з військовими конфліктами на території Африки.

Вінс заявив, що сподівається кинути виклик традиційній алмазодобувній галузі, яка завдає “незворотної шкоди” навколишньому середовищу. За його словами, він ще не визначився з ціною на екологічно безпечні дорогоцінні камені.

Алмази будуть доступні для попереднього замовлення на початку наступного року, і попит напевно буде високий: екологічний слід, який тягнеться за гірничодобувною промисловістю, поступово змушує людей відмовлятися від природних каменів і звертати свою увагу на вирощені в лабораторії.

Для Дейла Вінса Sky Diamonds — черговий екологічний проект. Екс-хіпі Вінс — засновник Ecotricity, найбільшої енергетичної компанії Великої Британії, що спеціалізується на вітряній енергетиці. Крім того, він власник Forest Green Rovers — “першого британського веганського футбольного клубу”: ніхто з гравців і тренерського персоналу команди не вживають м’яса, не продається воно і під час матчів на стадіоні.

Нагадаємо, найбільший у світі рудник рожевих алмазів Аргайл закрився після вичерпання запасів дорогоцінних каменів. Це зробить рідкісні камені ще дорожчими.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram