Новини
5 Листопада 2020
1 136

Закрився найбільший у світі рудник рожевих алмазів

Це зробить рідкісні камені ще дорожчими

Аргайл, найбільший у світі рудник рожевих алмазів, закрився після вичерпання запасів дорогоцінних каменів. Про це повідомили представники гірничодобувного гіганта Rio Tinto.

Рудник розташовується у віддаленому районі Кімберлі в Західній Австралії. Тут було видобуто понад 90% усіх рожевих алмазів на планеті.

Алмазне родовище було відкрито в 1979 р., і через чотири роки англо-австралійська фірма почала там видобуток. За даними Rio Tinto, з того часу було вироблено понад 865 млн карат необроблених алмазів, включаючи невеликий, але стабільний потік особливо цінних рожевих каменів.

Співробітники Аргайл і землевласники з-поміж корінних народів були присутні на церемонії закриття шахти. Очікується, що роботи з виведення з експлуатації та демонтажу об’єкта займуть близько п’яти років.

“Тепер почнеться нова глава, оскільки ми почнемо процес закриття рудника Аргайл і відновлення землі, щоб повернути її традиційним зберігачам”, — зазначив менеджер рудника Ендрю Вілсон.

За останні два десятиліття вартість рожевих діамантів зросла на 500%, повідомила представник Rio Tinto Шинед Кауфман. Закриття рудника Аргайл може привести до ще більшого зростання цін. Зараз орієнтовна вартість цього дорогоцінного каменю становить до $3 млн за карат.

Алмази на руднику Аргайл набувають рожевий колір через сильну спеку і тиск під час їх створення. Ці умови деформують їх кристалічні решітки та змінюють віддзеркалення світла, що проходить через тіло алмазу.

Як писали раніше Іnvestory News, остання шахта в Англії закриється після провалу планів з розширення. Шахта пропрацювала близько 200 років і останнім часом добувала 150 тис. тонн вугілля на рік.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram