Новини
2 Березня 2020
663

“Аграрний фонд” минулого року зазнав 3,27 мільярда гривень збитків

Внутрішній аудит показав, що останні роки умисно приховувався реальний фінансовий стан державної компанії

Державний ПАТ “Аграрний фонд” у 2019 році зазнав 3,27 млрд грн збитків, що стало відомо за результатами внутрішнього аудиту, повідомляє прес-служба організації.

Зазначається, що в останні роки навмисне приховувався реальний фінансовий стан державної компанії та розмір заподіяної шкоди. Також було виявлено, що 2018 року було неправомірно зображено прибуток компанії.

“Так, 0,17 млрд грн витрат віднесених на фінансові результати 2019 року мали бути зображені в попередньому звітному році, що фактично звело б показаний на папері прибуток у 140 млн грн до негативних значень”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що на балансі “Аграрного фонду” обліковувались запаси завищеної вартості від вартості їх придбання, а також запаси над якими Фонд не має фізичного контролю (406 млн грн).

Також аудит виявив неспроможність покриття операційною діяльністю Фонду в повному обсязі видатків на обслуговування кредитного ресурсу (за рік – 388 млн грн) і адміністративних витрат (за рік – 329 млн грн).

“Однією з причин такої ситуації є те, що товариство відійшло від засад статутної діяльності (підтримка сільгоспвиробника, закупівля зерна тощо) й зосередилося на непритаманних для фонду операціях на ринку міндобрив. Під цю потенційно збиткову діяльність були залучені значні кредитні ресурси”, – повідомляє організація.

Також зазначається, що було списано дебіторську заборгованість і сформований резерв сумнівних боргів під дебіторську заборгованість банківських установ, які вже ліквідовані або знаходяться в стадії ліквідації в сумі 1,49 млрд грн.

“На жаль, більш детальний аудит діяльності підприємства в період 2015-2018 років утруднений і це досить тривалий процес, оскільки бухгалтерські бази в 1С за цей період в жовтні 2019 року були видалені з серверів товариства”, – йдеться у повідомленні. 

Раніше Investory News писали, що обсяг капітальних інвестицій в агросектор України у 2019 р. зменшився на 15,8% або на 10,3 млрд грн у порівнянні з попереднім роком, і склав 54,6 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram