Новини
22 Червня 2022
453

Аграріям видаватимуть гранти під будівництво теплиць

Виробники зможуть отримати до 7 мільйонів гривень в межах програми Робота

Агровиробники зможуть отримати від держави безповоротні гранти на створення теплиць та садів у межах програми Робота — обсяг гранту сягатиме 5-7 млн ​​грн, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кабінет Міністрів 21 червня затвердив відповідні програми. Так, за програмою часткової компенсації вартості створення теплиць, розмір гранту становитиме від 5 до 7 млн ​​грн — за рік планується видати до 3 000 таких грантів, а загальний бюджет програми становитиме 7 млрд грн.

Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії та фермерські господарства, які мають у власності або оренді землю терміном не менше ніж 25 років.

Кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив.

Водночас, враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вища, запроваджується принцип співфінансування. Так, для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансує держава, а 30% — підприємець.

Створення нових тепличних комплексів для вирощування овочів та фруктів сприятиме збільшенню українського експорту.

Крім того, держава виділить 4 млрд грн на програму підтримки садівництва, ягідництва та виноградарства як часткову компенсацію вартості садів. Аграріям — від 300 до 400 тис. грн на гектар садів — це близько 70% від середньої вартості висадки.

“Зараз ми говоримо про гранти для висадки 10 тис. гектарів нових садів. Так само як і з теплицями, одержувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років”, — додав Шмигаль. Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Як писали раніше Investory News, станом на 18 травня, українські сільгоспвиробники отримали кредитів на суму понад 28 млрд грн, з них за портфельними гарантіями — понад 18 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram