Новини
26 Червня 2019
2 107

55% ВВП в Україні формує малий та середній бізнес

Але на малий бізнес доводиться лише 16%, що майже вдвічі менше ніж у Європі

Малий та середній бізнес в Україні приносить 55% валового внутрішнього продукту в економіку країни, при цьому якщо виділити тільки малий бізнес, то це лише 16% ВВП. Про це на першому національному бізнес-форумі Industry4Ukraine заявив член команди підтримки реформ Міністерства економічного розвитку і торгівлі Денис Шемякін, повідомляє УНІАН.

“У нас 55% внесок малого і середнього бізнесу в ВВП. Але якщо подивитися в іншому вимірі, то великі та середні підприємства в Україні – це 73% ВВП, тобто мікро- і малі підприємства в Україні – це лише 16% ВВП. В Європі – у два рази більше”, – сказав він.

За словами Шемякіна, що стосується кількісної складової, то в Україні трохи більше підприємств, ніж в Європі, але водночас ефективність у 10 разів нижче.

На його думку, зараз Міністерству економічного розвитку і торгівлі необхідно сфокусуватися саме на малих і мікропідприємствах. І, в першу чергу, покращити бізнес-клімат, щоб зробити нашу продукцію більш конкурентоспроможною.

“Для цього потрібно: перше – створення умов для бізнес-клімату, це перш за все легкість ведення бізнесу. Ми вважаємо, що технічно це легко – підвищитися в рейтингу Doing Business. Але це не є універсальним рецептом, тому що показник вимірюється по Києву по деяким підприємствам. А потрібно говорити про те, як зробити легким відкриття, наприклад, виробничої лінії, що для цього потрібно, ми це спрощення маємо на увазі, а не про те, як зареєструвати ФОП”, – зазначив представник міністерства.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що його команда докладе максимум зусиль, щоб через 3-4 роки Україна увійшла до ТОП-10 рейтингу Doing Business.

Раніше Investory News повідомляли, що Україна піднялася на 110 позицій у рейтингу Doing Business за будівельним показником.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів повідомив, що 13 кварталів поспіль економіка України демонструє зростання ВВП. У той час, J.P.Morgan прогнозує, що зростання ВВП України у 2019 році знизиться до 3%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram