Новини
26 Травня 2020
1 237

44,2 Тбайт в секунду: Вчені досягли світового рекорду швидкості інтернету

Австралійські дослідники створили мікрочіп, який збільшує швидкість інтернету в мільйон разів

Команда з університетів Монаша, Суінберна та Мельбурнського королівського технологічного інституту (RMIT) протестували надшвидкий мікрочіп для інтернету “мікро-гребінь” (micro-comb), повідомляє Independent. Дані передавали через існуючу інфраструктуру зв’язку в Мельбурні.

Вчені досягли світового рекорду швидкості інтернету — 44,2 Тбайт/сек. З такою продуктивністю користувачі можуть завантажувати тисячу фільмів в якості HD у секунду.

Найвища швидкість інтернету в Сінгапурі — 197,3 Мбіт в секунду. В Австралії, для порівняння, 43,4 Мбіт в секунду. Це в мільйон разів повільніше, ніж швидкість, досягнута дослідниками.

Micro-comb можна використовувати в усіх мобільних пристроях і комп’ютерах. Його розмір становить 5х9 мм, товщина — менше міліметра. Перше комерційне використання цього чіпа доктор Білл Коркоран з Університету Монаша очікує через п’ять років.

Інфраструктура інтернету виявилася сильно завантажена в період пандемії. В Європі провайдерам потокового мовлення запропонували знизити якість послуг у березні, щоб впоратися зі зростанням трафіку. Так, Netflix та YouTube погодилися погіршити якість відео.

За словами вчених, micro-comb вирішив би цю проблему. “У Великій Британії використання інтернету в денний час збільшилося більш ніж удвічі”, — сказав доктор Коркоран. За його словами, через кілька років нинішня пропускна здатність інтернету не впорається з передачею даних, необхідних для роботи 5G, безпілотних автомобілів та інтернету речей.

“Знадобляться нові компактні технології, такі як наш пристрій розміром з ніготь, для збільшення пропускної здатності мереж, скорочення енергоспоживання та витрат при одночасному підвищенні загальної швидкості передачі даних. Створений нами пристрій сумісний з уже існуючими оптоволоконними магістралями”, — пояснює доктор Коркоран.

Нагадаємо, компанія Sidewalk Labs, яка належить американському конгломерату Alphabet, не будуватиме розумне інтернет-місто Кісайд у віддаленому промисловому районі Торонто. Вплив пандемії коронавірусу на ринок нерухомості унеможливив продовження проекту.

Як писали раніше Investory News, американська компанія SpaceX планує перетворити підрозділ, що займається проектом Starlink для забезпечення високошвидкісного доступу в інтернет, в самостійну компанію та здійснити в майбутньому первинне публічне розміщення її акцій (IPO).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram