Новини
30 Серпня 2023
294

З’явилися перші справи проти самокатників

Серед них є і кримінальні

В Україні з’явилися перші справи, направлені до суду, які стосуються самокатників, інформує платформа відкритих даних Опендатабот.

Зазначається, що усі справи стосуються порушення ПДР.

“За останні чотири роки мінімум четверо кермувальників електросамокатів були притягнуті до карної відповідальності за порушення чинних на транспорті правил (ст. 291 КК України). В усіх випадках винуватців аварій покарали штрафами або позбавленням волі до 2 років з “умовним” терміном”, — йдеться в повідомленні.

Найчастіше горе-“самокатники” отримували обвинувальні вироки за травмування пішоходів.

Наприклад, 1 рік умовно було присуджено вінничанину, який у квітні 2022 року на орендованому самокаті травмував жінку, що переходила велосипедну доріжку та тротуар. Потерпіла отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, а винуватцю ДТП присудили відшкодувати жінці вартість лікування (понад 108 тис. грн) та понад 50 тис. грн моральної шкоди. Від більш серйозних наслідків порушника фактично врятував його вік — на момент аварії він ще був неповнолітнім.

Проте такі випадки все ще залишаються поодинокими — здебільшого ДТП за участі водіїв самокатів кваліфікуються як адміністративні порушення.

Наразі за допомогою пошуковика по судовому реєстру Опендатабот виявлено 76 таких справ. Найчастіше самокатників притягають до відповідальності за порушення ПДР, що призвело до пошкодження транспортних засобів та іншого майна (ст. 124 КУпАП). Цією статтею передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 850 грн.

Наприклад, у справі №753/7264/23 суд визнав винною неповнолітню киянку, яка у квітні 2023 року на орендованому самокаті разом зі своєю подругою здійснила наїзд на автомобіль BMW, що стояв на пішохідному переході.

Винуватиця зіткнення намагалася переконати суд, що, згідно з ПДР, електросамокат не є транспортним засобом, тож вона де-юре не є учасником ДТП. Проте суд керувався змінами до Закону України “Про автомобільний транспорт”, які набули чинності 23 березня 2023 року, де водіїв самокатів визнали повноцінними учасниками дорожнього руху.

Винуватиці ДТП все ж відносно пощастило — через те, що кодексом про адмінправопорушення не дозволяється штрафувати підлітків, суддя обмежилася попередженням.

Нагадаємо, очікується спрощення процедури ввозу авто в країну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram