Бiзнес
26 Червня 2020
2 737

Зробити перший крок: Як сервіс для знайомств Bumble заробляє кошти

Соцмережа змінила звичну стратегію й не прогадала – тепер жінки вирішують: продовжувати знайомство, чи ні

Чули про Tinder? Так от, останнім часом у нього з’явилося чимало конкурентів, тому існує ймовірність, що популярний сервіс знайомств може втратити своє лідерство на ринку, повідомляє RusBase.

Найцікавіше, що виклик гігантові дейтингу, що став невіддільною частиною життя сучасного суспільства (згідно із дослідженням Стенфордського університету 2017-го року, 39% гетеросексуальних і 65% одностатевих пар познайомилися в інтернеті), кинула й компанія Bumble на чолі з Уїтні Вульф Херд, що була однією з перших співробітниць Tinder.

Від Tinder до Bumble

У 22 роки, відразу після закінчення університету, Уїтні Херд взяла участь у запуску Tinder. Саме цей досвід став запорукою її успіху в Bumble. Команда продемонструвала відмінну обізнаність щодо своєї цільової аудиторії – молодих і незалежних студентів коледжів. Співробітники компанії відвідували кампуси та спілкувалися з ними безпосередньо. Наприклад, розповідали молодим людям, як можна легко запросити дівчину на побачення.

Tinder запропонував користувачам багато нововведень, головне – безкоштовне користування, що забезпечило швидке зростання соцмережі, бо інші дейтинг-сервіси на той час мали характерну абонентську систему оплати.

Попри це та продуману стратегію, Tinder незабаром став асоціюватися з безладними зв’язками. За цим наступили випадки харасменту й сексуальних домагань. Незабаром і сама Уїтні Херд, яка покинула компанію 2014-го, висунула аналогічні звинувачення на адресу компанії, яку засновано за її безпосередньої участі.

Суперечку з Tinder було залагоджено після виплати компенсації, розмір якої не розголошувався. Уїтні Херд впала в глибоку депресію. “Цей досвід спустошив мене. Я почала розуміти, що з інтернетом щось не так, а безвідповідальна поведінка в соціальних мережах стала нормою. Моя історія – яскравий приклад, наскільки небезпечним це може бути. Мені було 24, у мене вже була кар’єра та безліч друзів і близьких поруч, і все одно це повністю позбавило мене будь-якої впевненості в собі”, – розповіла вона у підкасті засновника Greylock Рейда Хоффмана Masters of Scale.

У результаті Херд отримала безліч негативних реакцій у ЗМІ. Вона вже була готова покинути сферу IT через гендерний шовінізм, з яким зіткнулася особисто, але їй написав успішний підприємець в області IT і рейтингу – Андрій Андрєєв, відомий перш за все як засновник другої за величиною дейтинг-платформи після Tinder – Badoo.  Він запропонував Вульф Херд позицію CMO у своїй компанії, але у неї був інший план.

У грудні 2014 року вони запустили додаток Bumble: Андрєєв інвестував у нього $10 млн, отримавши натомість 79% акцій (Вульф Херд отримала 20%). Новий проєкт використовував технологічний досвід Badoo, що й продовжує робити це наразі.

Додаток завантажили понад 100 тисяч разів у перший же місяць після запуску, і ця цифра продовжує збільшуватися. Сьогодні Bumble заявляє про більш ніж 66 млн користувачів у 150 країнах, а очікуваний дохід додатка становить $300 млн.

Можливо, компанія скоро вийде на IPO, згідно з останніми звітами, Bumble претендує на IPO-оцінку у $1,1 млрд. Компанія подвоїла виторг, у порівнянні з минулим роком і вважається дуже успішною.

Прибутковість головного конкурента додатку оцінюється приблизно в 40%. З огляду на технологічний досвід Badoo, Bumble може мати такі ж показники. У цьому випадку виторг проєкту за 2019 рік складе близько $120 млн за мети у $300 млн.

Як працює Bumble

На перший погляд, Bumble влаштований так само, як й інші дейтинг-додатки: користувачі скидають вправо фотографії вподобаних людей, і, якщо їх симпатії збігаються, починають спілкуватися у чаті.

Головна відмінність Bumble від конкурентів полягає в тому, що тут ініціатива знаходиться в руках жінок

Саме жінки при збігові між гетеросексуальними користувачами можуть відправити повідомлення першими. Якщо жінка вирішить цього не робити, через 24 години метч просто зникне.

Такі рухи, як #MeToo і #TimesUp, привернули увагу суспільства до проблеми сексуальних домагань та гендерної дискримінації. Творці Bumble хочуть захистити жінок від неприємних ситуацій, які можуть виникнути в процесі знайомства, надавши їм можливість самим робити перший крок.

Це зображено в місії компанії: “Bumble – платформа та спільнота, яка допомагає створювати гармонійні зв’язки для любові, життя та роботи. Ми заохочуємо відповідальність, рівність і доброту та прагнемо покласти край мізогінії, змінюючи архаїчні гендерні ролі”.

Дейтинг зазвичай асоціюється саме з любов’ю, але Bumble зачіпає й інші сфери людського життя. Наприклад, сервіс має функції, які допомагають зав’язати дружні стосунки (Bumble BFF) або побудувати кар’єру (Bumble Bizz).

У Bumble BFF люди знаходять друзів як своєї, так і протилежної статі. Функціонал схожий з основним додатком: користувачі висловлюють симпатії за допомогою свайпів і переходять у чат у разі збігу.  Bumble Bizz – це сервіс для тих, хто хоче розширити мережу професійних знайомств. З його допомогою можна знайти наставника або нову роботу. Фрілансери використовують платформу для отримання нових замовлень.

Монетизувати дохід

Як зазначалося раніше, користувачі Bumble знайомляться й спілкуються безкоштовно. Дохід з додатка приносять додаткові функції – Spotlight і Boost.

Spotlight – аналог функції Boost у Tinder. Заплативши пару монет Bumble (це спеціальна валюта додатку, її ціна залежить від країни та регіону), користувач може підняти свій профіль у списку збігів і отримати більше переглядів. Функція Spotlight діє протягом 30 хвилин після придбання.

Ще одна додаткова функція називається Boost. Вона дозволяє: повторно вступати у листування зі знайомими користувачами, використовувати необмежену кількість налаштувань пошуку, свайпати без обмежень, отримувати список всіх, кому ви сподобалися, продовжувати дію метча на 24 години (до 48 годин у загальному).

На відміну від Spotlight, для оплати Boost використовуються не монети, а регулярні платежі – користувачі можуть активувати цю функцію на тиждень, місяць, три місяці або назавжди. І Spotlight, і Boost працюють у всіх трьох сервісах Bumble: BFF, Bizz і Date.

Загалом Boost працює за принципом передплати, коли користувачі оплачують потрібну їм опцію на регулярній основі. Схожим чином влаштована бізнес-модель Netflix, де користувачі також можуть щомісяця купувати різні пакети опцій.

Bumble Ambassador

Щоб поширювати інформацію про бренд, Bumble привертає амбасадорів, які просувають додаток у своїх кампусах, містах і навіть країнах.

Крім того, Bumble співпрацює зі знаменитостями: бренд підтримують Серена Вільямс, Пріянка Чопра, Ерін Фостер й інші. Наприклад, можливість Пріянки висловити альтернативну думку про відносини в сучасному світі особливо актуальна для такої країни, як Індія, де 94% шлюбів до цього часу створюються за домовленістю між батьками.

Bumble Honey і Queen Bee дозволяють жінкам поширювати інформацію про програму у своїх кампусах і містах. Bumble регулярно проводить заходи, які допомагають зміцнити лояльність користувачів і поширити послання бренду.

Загалом значна частина амбасадорів та учасників програм Bumble Honey і Queen Bee – жінки.

“Наші програми надають їм можливість розповісти про важливий життєвій досвід, пов’язаний з любовними стосунками, дружбою або бізнесом. Це дозволяє нам не тільки створювати спільноту жінок, які підтримують одна одну, а й просувати цінності бренду”, – зазначає директор з маркетингу у Bumble Челсі Кейн Маклін.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram