Новини
17 Липня 2021
772

Знайдено унікальне родовище залізного століття: У ньому були перші у світі монети

Стародавнім коштам понад 2100 років

У Західному Лондоні археологи знайшли Хіллінгдонський скарб: понад 300 потинів залізного віку, повідомляє Hightech.

Учені вважають, що знахідці, як мінімум, 2100 років. Скарб було виявлено під час розкопок місця будівництва швидкісного поїзда HS2.

Потин — древній сплав міді з великим вмістом олова, свинцю, а іноді й цинку із сумішами інших металів. Це сплав дорогоцінних металів, що нагадує срібло, яке використовується в монетах. Як правило, ця суміш містить мідь, оливо та свинець (у різних пропорціях).

Унікальна знахідка отримала назву “Скарб Хіллінгдона”. Річ у тім, що близько 300 потинів знайдено у Західному Лондоні в серпні минулого року. Монети, потини, використовувалися у період залізного віку, коли римляни почали облаштовуватися у Великій Британії та заснували Лондініум у 47 році н.е.

“Учені поки що не впевнені, з якою метою стародавні люди використовували ці монети, оскільки тоді основним методом торгівлі був бартер — обмін одних товарів або послуг на інші”, — зазначає видання.

Історики допускають, що, можливо, їх використовували як жертво дарування древнім богам. Однак не виключається й можливість того, що стародавні монети використовувалися і за призначенням. Наприклад, скарб міг відігравати роль заощаджень на випадок надзвичайної ситуації або фінансової кризи.

Раніше Investory News писали, що у Дрездені невідомі обікрали всесвітньо відому музейну скарбницю “Зелене зведення” (Grünes Gewölbe) і винесли три набори з прикрасами, вартість яких складно оцінити через їх історичну важливість.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram