Новини
1 Травня 2021
1 023

Знайдено бактерії, здатні перетворювати токсичні іони міді в придатну для промисловості металеву мідь

Вони живуть не лише в надзвичайно токсичному середовищі, але й фактично роблять за людину всю роботу

Мідь — один із найбільш широко використовуваних металів, але її видобуток із породи та обробка до “корисної” форми вимагає багато енергії та жорсткої хімічної обробки. Дослідники з університету Х’юстону виявили бактерії, які природним чином перетворюють токсичні іони міді в металеву мідь.

Незалежно від того, наскільки негостинною нам здається довкілля, великі шанси, що якась форма життя знайде спосіб процвітати й в ній. Мідні рудники — один із таких прикладів. Мідні руди часто токсичні для людини, але саме в них дослідники виявили різновид бактерій, зайнятих вельми цікавою справою.

Використовуючи електронний мікроскоп, команда вивчила вид Bacillus, який був ізольований на мідному руднику в Бразилії. Вчені з’ясували, що бактерії змогли вижити, перетворюючи токсичні іони сульфату міді в стабільну одноатомну форму, відому як “нульвалентна мідь”. Це “зручна” для виробництва металева мідь, з якою ми часто зустрічаємося в повсякденному житті.

“Мікроби використовують унікальний біологічний процес і, завдяки набору білків, можуть отримувати мідь (II) (Cu2 +) і перетворювати її в одноатомну нульвалентну мідь (Cu0), — пояснила співавтор дослідження Дебора Родрігес. — Мета мікробів — створити для себе менш токсичне середовище, перетворивши іонну мідь в одноатомну, але тим самим вони роблять послугу і нам з вами”.

Ця знахідка особливо цікава, тому що сучасні виробничі процеси для аналогічного перетворення шкідливі для навколишнього середовища, вимагають токсичних розчинників і виробляють небезпечні гази, такі як діоксид сірки. Крім того, обробка міді хімікатами вимагає серйозних фінансових вливань і великі колективи навчених фахівців — тому мідний промисел не дешевий.

За словами вчених, використання бактерій для перетворення міді в корисні форми могло б стати більш безпечним і ефективним методом розв’язання проблеми. Мікроби дозволили б шахтам витягувати цінні матеріали навіть з потоків відходів, таких як дренаж скислої породи. Інші види бактерій теж можуть виконувати аналогічні функції — наприклад, існують види, які перетворюють токсичні метали в крихітні золоті самородки.

Однак, як зазвичай, виникає питання, наскільки масштабним може бути процес для промислового використання. Наступними кроками в дослідженні буде вивчення цього аспекту і витяг міді з самих бактерій.

Як відомо, компанія ArcelorMittal розпочне в Україні інвестиційну програму “Сталевий мільярд”, що передбачає інвестицію обсягом майже в $1 млрд в екомодернізацію виробництва сталі у Кривому Розі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram